Изкуството да бъдеш щастлив докато пътуваш сам по света

Тенденцията да пътуваш сам е станала все по-популярна през последните две години, като напредъкът на технологиите прави откриването на всички краища на света по-лесно от всякога. Някога уменията за четене на карти и познаването на други езици са били задължителна необходимост. Днес обаче пътуването по света е много по-лесно, тъй като нашите смартфони са способни да ни помогнат да навигираме, да комуникираме на непознати езици и същевременно да поддържаме контакт с близките си у дома.

Самостоятелното пътуване е едно от най-обогатяващите преживявания в живота. То е уникално изживяване, което ви дава възможност да поемете изцяло нов път към независимост и свеж поглед върху живота. Според  проучване на най-голямата онлайн платформа за поведенчески изследвания в Обединеното кралство Hitwise, анализиращо над 3 милиона потребителски онлайн търсения във Великобритания, търсенето на соло пътувания е най-популярно сред жени, живеещи в Лондон, които са на възраст между 25-34 години.

Една от основните причини да нараства броя на самостоятелните пътувания сред хората е промяната в начина на живот. Според различни проучвания, 50% от работещите се очаква да работят дистанционно до 2020 г., което значително улеснява пътуванията на служителите по света. Възможността да се срещнете с хора от различни страни и да видите всичко, което светът може да предложи, насърчава все повече хора да напуснат офиса и да пътуват – последните постижения в областта на технологиите направиха отдалечената работа жизнеспособна алтернатива на стоенето в офиса. Това, комбинирано с всичките важни за едно пътуване неща на вашия телефон, означава, че пътуването само по себе си никога не е било толкова привлекателно или удобно.

И ако все още ви е трудно да предприемете пътешествие в непозната страна напълно сам, то прочетете тези 5 развенчани от Ceoworld Magazine митове за соло пътуването:

  1. Не означава, че сте самотен

Важно е да разграничавате двете често използвани взаимозаменяеми думи “самотен” и “сам”. Първото е психологическо състояние, докато второто описва физическото отсъствие на друг човек около вас. Следователно, само защото сте сам, не означава, че сте самотен.

Соло пътуването означава да пътувате сам и да взимате всички решения напълно сам. Да предриемете такова пътешествие със сигурност не означава, че не харесвате присъствието на спътник заедно с вас – това, че просто не искате да имате такъв по време на конкретно пътуване, не означава, че не сте отворени за срещи с нови хора и създаване на приятелства.

  1. Необходима ви е доза смелост

Соловите пътувания могат да бъдат плашещи – вие сте в чужд град, с ограничени познания относно езика, културата, хората, политиката и всичко останало. Необходимо е да имате някаква доза смелост, за да се изправите пред културния шок.

Не е необходимо да бъдете екстроверт, за да предприемете соло пътуване. Един интроверт, за разлика от стереотипите, също може да бъде смел човек. Бъдете отворени към непознатия свят и се наслаждавайте на емоциите, които ще изпитате по време на своето пътешествие.

 

  1. Соло пътуването е уморително

Честно казано, соло пътуването изисква много работа, защото в крайна сметка взимате всички решения. Но това не означава, че пътуването в група също не е отегчително. Истината е, че  пътуването става изморително, когато не сте достатъчно подготвени за мястото. И тук не става въпрос само за разумни планове, но и за психическа подготовка.  При соло пътуването нямате другар, който да се грижи за вас, но това не означава, че ще ви е скучно или ще имате допълнително натоварване. За много самостоятелни пътници, то е повод  да се радват на самия аспект на независимото вземане на решения, защото точно това създава допълнително предизвикателство и израстване.

 

  1. Необвързан ли сте?

Това е един от най-често задаваните въпроси – дали сте решила да пътувате сами, защото сте необвързани или просто сте преминали през раздяла. Възможно е решението да тръгнете сами на път да се дължи на любовна драма, но хората правят самостоятелни пътувания по много други причини – някои просто искат да го преживеят сами; някои искат да преодолеят определени обстоятелства в живота си; някои искат да поемат приключение и да видят дали са готови за него… причините могат да бъдат безбройни.

  1. Момичетата не трябва да пътуват соло

Соло пътуващите представители на нежния пол често ги питат дали са отишли соло. Много хора твърдят, че пътуването може да бъде опасно и затова женските пътешествия трябва да се избягват. Разбира се, има страни, които поддържат слаба защита на жените, но това не означава, че те не могат да пътуват умно. Жените са способни да пътуват самостоятелно, но могат да предприемат допълнителни мерки по отношение на определени страни. Истината е, че светът е опасен за всички, но този факт не трябва да ви спира да следвате мечтите си.