Изискани, вкусни и скъпи

Казват, че не е нужно да си милионер, за да се храниш като милионер, но все пак ще ти трябват много пари. Шафранът е една от най-скъпите подправки в света и струва повече от златото. Кои други продукти може да се конкурират по цена с шафрана, защо са толкова скъпи, и наистина ли си струват парите? Представяме ви някои от най-скъпите храни в света.

Шафранът

Ако вашия ориз свети като злато, най-вероятно сте го сготвили с шафран. Той се получава от цветовете на шафрановия минзухар и се използват в кулинарията като подправка и оцветител. Фактът, че цената му е по-висока от тази на благородния метал, ако се сравнява стойността на един грам, изобщо не е случаен. Шафрановите минзухари цъфтят в продължение на една или две седмици годишно. Събирането на близалцата и част от шийката на цветовете, както и тяхната обработка са бавни, изискващи изключителна прецизност процеси, които се извършват изцяло на ръка. Като се има предвид, че всяко малко цветче има само три близалца, за един килограм шафран са необходими две футболни игрища с минзухари или 300 хил. цвята.

Хайверът

Хайверът на есетровите риби се смята за един от най-големите деликатеси в света. Обработването и опаковането му е трудно, но по-важното е, че се среща рядко в природата. Най-известният хайвер е този на белугата, риба от семейство есетрови, обитаваща Каспийско и Черно море. И тъй като видът е застрашен от изчезване, легално се продават съвсем малки количества от деликатеса. За да започне да го произвежда хайвер белугата се нуждае от много време – до две десетилетия, а за да бъде извлечен продукта, рибата трябва да бъде убита.

Още по-рядко се среща хайверът от есетрата албинос, вид изчезнал напълно от дивата природа. Според „Книгата на рекордите на Гинес“ най-скъпият хайвер е от белуга албинос на възраст около сто години. Един килограм от него бе продаден за над 34 хил. долара.

Скаридите

Скаридите, които днес се смятат за разкош, не винаги са бил лакомство за висшето общество. В началото на ХХ в. те били евтини, колкото картофите и служели за храна на обикновените работници и селяните. Но прекомерният улов и замърсяването на околната среда са повлияли катастрофално на запасите от скариди, а дефицитът е увеличил стойността им.

Цената им в различните ресторанти в света е различна, но дузина скариди в едно от най-добрите лондонски заведения за морски дарове излизат около 65 долара. На прочутия пазар в Боро осем парчета, сервирани в картонена чиния струват 13 долара, по крайбрежието може да се намерят и по-евтино, но така или иначе скаридите не са сред достъпните храни.

Белият трюфел

Високо цененият бял трюфел е една от най-редките гъби в света, защото виреят под земята и са трудни за намиране. Те растат само в региона Пиемонт в Северна Италия сред корените на някои дървета. Белият сорт притежава много интензивен вкус и аромат, което го прави още по-привлекателен. Гъбите не могат да бъдат култивирани или получени в изкуствени условия – в продължение на много години хората са се опитвали да отгледат трюфели, но те продължават да виреят само в дивата природа. Този факт, както трудното им намиране са причина за високата им цена.

През 2007-а собственикът на казино в Макао – Стенли Хо, плати рекордна сума за един бял трюфел. Той се изръси с 330 хил. долара за един от най-големите екземпляри, намирани през последните десетилетия с тегло от 1.5 килограма.

Иберийският хамон

Има хамон и иберийски хамон. Този тип шунка се произвежда в район на територията на Испания и Португалия, в чиито дъбови гори живеят черни иберийски прасета (или смесени свински породи, поне наполовина иберийски). Районът се нарича Дехеса и в него прасетата се разхождат свободно, хранейки само с жълъди, преди да бъдат заклани.

Класификацията на иберийския хамон е много строга: продуктът с „черен лейбъл“ се смята за най-добрият и се произвежда единствено от чистокръвни иберийски прасета. След това скъпоценната шунка се суши в продължение на 36, понякога  до 48 месеца, в специални условия. Според „Книгата на рекордите на Гинес“ най-скъпият хамон (във вид на свински бут), е иберийският сорт „Manchado de Jabugo“, който се продава за 4 080 долара.

Фоа гра

Foie gras е много скъп пастет, приготвен от патешки или гъши дроб. За целта птиците се угояват до невероятни размери – до десет пъти повече от обичайното. В резултат се получава ароматен, маслен и деликатен пастет. Любителите на изисканата кухня са готови да платят висока цена за този деликатес. Но най-високата цена плащат самите птици, които са хранени с царевица през специални тръбички, за да придобият съответните качества.

Методът датира от преди 4.5 хил. години. Тогава древните египтяни открили, че месото на птиците става много по-ароматно и вкусно, ако бъдат угоявани изкуствено. Днес в много държави действат закони, забраняващи тази практика, производството, износа или продажбата на фоа гра, но специалитетът си остава популярен.