Изгодна сделка: мъж продаде живота си на онлайн търг за 350 хил. долара и сбъдна мечтите си

Искате да сбъднете мечтите си, но не знаете къде да намерите пари за това? Иън Ашър също не знаел. И тогава му хрумнало да продаде живота си – целият. И без това му бил омръзнал до смърт. И, представете си, продал го. За това пише изданието  „Интересно“.

 

Както всички нормални хора, Иън Ашър мечтаел за щастливо семейство и интересна работа. Уви, както се случва на мнозина,  Ашър нямал нито едното, нито другото.

Иън бил почти на 50 години. Работел като продавач на килими в малък магазин в Австралия (килимите изобщо не го вълнували). А когато бракът му (който за разлика от килимите го вълнувал) най-накрая се разпаднал, Иън изпаднал в дълбока депресия. Точно тогава, изпълненият с омраза към себе си и живота си мъж, намерил идеалния изход. Да продаде неудачния си на онлайн търг.

Лотът „Животът на Иън Ашър“, който той публикувал в eBay, включвал къщата му с всички мебели и уреди, кола, мотоциклет, джет, парашутно оборудване, работното място и запознанство с всичките му колеги и приятели. Описанието на лота завършвало с думите: „Този живот ми омръзна, вече не ми трябва.“ Началната цена била един долар.

Седмица по-късно, когато аукционът приключил, Иън притежавал само паспорта си и спечелените 350 хил. долара от продажбата на живота си.

„Винаги съм мечтал за приключения, – спомня си Иън, – Вместо това работех на едно и също място, където не се случва нищо особено. Реших да направя всичко, за което съм мечтал. “

Иън Ашър си направил списък със 100 цели и си дал 100 седмици за тяхното изпълнение. След това си купил самолетен билет за Дубай, за да постигне първата си цел – да кара ски под палещото слънце. През следващите две години Иън пътувал без прекъсване: тичал с бикове на празник в Испания, в Африка плувал с бели акули, а в Япония – с китове. Научил се да управлява самолет, разходил се по Великата китайска стена и видял със собствените си очи всички най-големи водопади в света. В Лондон Иън разговарял с идола си – предприемача Ричард Брансън. А в Холивуд, дори участвал с малка роля във филм. Наложило му се дълго време да убеждава продуцентите, че не мисли за актьорска кариера и е готов да играе абсолютно безплатно.
Две години и 270 хил. долара по-късно Иън Ашър открил, че е реализирал 93 от 100-те точки в списъка си. Изпълнението на останалите желания, (например да слезе до дъното на океана, за да види „ Титаник “), решил да зареже. Вместо това с последните 30 000 хил. долара си купил мъничък изоставен остров край брега на Панама, построил си къща със собствените си ръце и се заселил в нея.

През повечето време той живее с любимата си жена Мо, която срещнал докато карал кучешки впряг в Канада. Иън и Мо периодично посещават Канада, а неотдавна основаха там малко издателство за детски книги. С негова помощ Иън възнамерява да  спечели пари: „Никога няма да се върна към старата си работа“, казва той.

Сега, четири години след продажбата на предишния си живот, 50-годишният Иън е абсолютно щастлив. Написал е няколко книги и вече разговаря с продуценти за евентуална холивудска филмова адаптация на неговата история. „Много се радвам за това. – казва той. – Но знаете ли, по-изненадващото е, че понякога срещам непознати, които ми разказват как моята история е променила живота им. Те съставят свои списъци с цели и живеят, за да ги постигнат. Мисля, че светът щеше да е прекрасен, ако всеки следваше целите си. “