Индиецът Апу от „Семейство Симпсън” сменя гласа си

Американският анимационен сериал „Семейство Симпсън” вече няма да използва бели актьори за озвучаване на персонажи с друга расова принадлежност, заявиха създателите му.

 

Те многократно бяха критикувани за това, че белият актьор Ханк Азария е гласът на второстепенен персонаж на име Апу – американски индиец, който притежава минимаркет. „В бъдеще бели актьори няма да озвучават небели персонажи в сериала „Семейство Симпсън”, се казва в изявлението.

Ханк Азария.

От края на месец май в цял свят се организират протестни акции под лозунга Black Lives Matter по повод трагичната смърт на афроамериканеца Джордж Флойд, причинена от американски полицаи. А индустрията на шоубизнеса попадна под огъня на гневни критики за това, че етническите малцинства не са представени в достатъчна степен на екрана.

Междувременно Ханк Азария, който озвучава редица персонажи в сериала, заяви че ще спре да изобразява Апу още през януари 2020-а. „Стигнахме заедно до това решение… Всички сме съгласни с него и вярваме, че така ще е по-добре” – обясни той тогава.

Впрочем създателите на сериала бяха нападани и за начина, по който е представен Апу, с неговия ярко изразен индийски акцент. Тогава Азария коментира, че „в личен и професионален план му е много обидно, ако някой се е почувствал маргинал заради Апу”.

И други бели актьори, като Майк Хенри и Кристен Бел, заявиха, че отказват да озвучават роли на персонажи с друг цвят на кожата. В продължение на 20 години Хенри беше гласът на чернокожия Кливланд Браун, един от героите на анимационния сериал „Грифини”. „Обичам този герой, но хора с друг цвят на кожата трябва да изобразяват хора с друг цвят на кожата”, написа актьорът в своя Туитър.

Кристен Бел.

Кристен Бел, която озвучаваше ролята на анимационната мулатка Моли от „Сентрал парк”, призна, че това било признак „на недостатъчно знания и осведоменост”. „Изборът на бяла актриса за ролята на персонаж от смесена раса дискредитира особеностите, присъщи на представителите на междурасови бракове и на чернокожа Америка”, каза Бел.