iloveyou и princess: топ 10 на най-популярни пароли, които застрашават вашата сигурност

Мениджърът на пароли NordPass посочи най-често срещаните и следователно най-лошите комбинации в света, които хората използват за защита на своите акаунти. Освен разбираемите 123456 и qwerty, най-популярни се оказаха iloveyou („обичам те“), princess и babygirl („принцеса“ и „бебе“), както и имена.

Независимите изследователи събраха 500 млн. пароли, които се оказаха публично достъпни в резултат на хакерски атаки и течове на данни през 2019-а, и предадоха списъка на 200-те най-често срещани комбинации на специалисти от NordPass.

Най-популярната парола се оказа комбинацията от числа от 1 до 9. Само в топ 10 тя получи четири места (2.8 милиона души предпочитат пет числа, а 1 млн. души искат по-надеждна парола и изписват всичките девет), а в топ 200 нейните различни варианти са повече от дузина. В топ 5 на най-популярните пароли са включени също test1 (993 000 души) и думата „парола“ (password, 831 000 души). Близо 350 000 души използват паролата qwerty, за да защитят своите акаунти, а 170 000 души използват iloveyou („Обичам те“). Често се срещат прякори („принцеса“, „бебе“, „слънце“) и имена („Ашли“, „Чарли“, „Майкъл“, „Никол“). Много хора смятат за надежден набора от букви на клавиатурата вертикално, хоризонтално или диагонално (1qaz2wsx и asdfghjkl) или имената на марки (Hello Kitty, Samsung, OneDirection) и спортове („футбол“, „хокей“, „баскетбол“).

Въпреки постоянните предупреждения, че най-простите и очевидни пароли излагат акаунтите на риск, ситуацията не се променя много през годините и сред лидерите са едни и същи комбинации, казват от  NordPass. Основната причина е, че те са най-лесни за запомняне. Повечето хора предпочитат да използват слаби пароли, вместо да се напрягат да запомнят сложни. Това означава още, че мнозина използват една и съща парола за всички услуги. Ако една от тях е хакната, другите  също ще бъдат изложени на риск, пише в заключението на компанията. Друга причина е в убеждението на хората, че няма какво да крият. „Слабата парола е бедствие, което само чака да се случи. Опитайте се да предотвратите това, преди да е станало късно “, съветва NordPass.

Компанията предлага няколко стъпки, за  да се защитите. Първо изтрийте онези акаунти, които вече не се използват, особено на малки сайтове. Второ, актуализирайте паролите и използвайте сложни и уникални комбинации, които не могат да бъдат предвидени. Трето, когато е възможно, използвайте двуфакторно потвърждение – например с код от SMS. Четвърто, проверете профилите си за подозрителна дейност. И накрая, NordPass съветва да използвате мениджър на пароли.

„И така, всички Мишели от Ливърпул, които обичат слънцето и драконите, моля, променете паролата си веднага“, заключава компанията.
NordPass разработва едноименния мениджър на пароли. Създателите на компанията са известни и с VPN услугата си NordVPN.