Хуан Карлос Първи: “Сбогом, Испания!“

Бунтовете в Каталуния, здравната и икономическата криза, нарастващото недоверие в монархията… – испанската държава ежедневно се нагърбва с все повече проблеми, а мирът и сигурността вече изглеждат като далечен мираж. И в този ред на мисли, преди броени дни, бившият испански крал Хуан Карлос изненада всички с решението си да отиде в изгнание, оставайки сина си – Фелипе VI – да се справя сам с проблемите в държавата. Ето за какво става дума:

 

Хуан Карлос Първи, който управлява в продължение на 39 години, определено ще остане в историята като една от най-скандалните и противоречиви личности, възкачвали се някога на испанския престол. Последният скандал, в който бе забъркан монарха, е заради огромната сума пари, получена неотдавна от Саудитска Арабия. В момента казусът се разглежда от Върховния съд на Испания, за което „Banker Special“ вече писа – http://www.special.bg/zashto-bivshiyat-ispanski-kral-vyadosva-vsitchkiv/. Впрочем аферата е наричана още и с името „пустинен влак“ (tren del desierto).

Върховният съд на Испания.

Да припомним, че още преди въпросната афера да се случи, бившият крал и съпругата му кралица София си бяха навлекли гнева на испанския народ, заради укриването на данъци и прахосването на парите на обикновения данъкоплатец за луксозни удоволствия. Това доведе и до абдикацията на Хуан Карлос в полза на сина му през 2014-а, която не успя да умилостиви разгневените испанци.

Сегашният крал на Испания Фелипе VI.

Преди няколко дни, на 3-ти август, негово Величество крал Фелипе VI бе предупреден от баща си, че е взел решението да напусне Испания и да заживее в съседна Португалия в живописното градче Азейтао. По информация на близък до кралското семейство източник за изданието El Confidencial, там той ще отседне при свои прители от благородническата фамилия Брито и Куня-Ешпириту Санту.

Спазвайки кралския протокол, Хуан Карлос съобщи за намеренията си чрез официално писмо, адресирано към сина му: „Величество, скъпи Филипе. Ръководен от убеждението, че предоставяте най-добрата услуга на испанците, на техните институции и на Вас самия като крал, Ви уведомявам за моето обмислено решение да напусна Испания.

Официалното писмо на Хуан Карлос.

Въпреки че Фелипе VI прие решението на баща си с „уважение и благодарност“, всъщност му бе „завещана“ трудната задача да изчисти имиджа на испанската монархия и да върне доверието на сънародниците си към испанската корона. Петдесет и две годишният владетел се радва на повече популярност и обич сред поданиците си от своя баща, което не пречи рейтингът на кралството да продължава да се срива, достигайки 39.4 % одобрение през август. Впрочем испанската монархия е първа по непопулярност в Европа, следвана от нидерландската и шведската.

Монархия или Република?

Независимо от добрите на пръв поглед намерения, решението на Хуан Карлос бе посрещнато с множество критики. След тях е и становището на Пабло Иглесиас, вицепремиер в правителството на премиера Педро Санчес, който заяви, че това е „недостойно бягство за един държавен глава“ и че правосъдието няма да бъде избегнато, независимо къде живее скандалният бивш крал.

Прокламацията на Хуан Карлос за крал на Испания на 27-ми ноември, 1975 година.

„Кръгът е затворен: роден е в изгнание, ще умре в изгнание.“ – резюмира френската биографка Лоранс Дебре. Писателката намеква, че 82-годишният бивш монарх е роден в Рим, Италия, по времето на Втората испанска република. След смъртта на диктатора Франсиско Франко на 20-ти ноември, 1975-а, испанската монархия е възстановена за пореден път, а Хуан Карлос е коронован само седем дни след кончината на бившия държавен глава. Но уви, той не успя да оправдае очакванията на народа си…