Хол в самолета

Максимален комфорт при продължителни полети от лондонското студио Whinch Design

Продължителността на полета с частен самолет може да нахвърли 10 часа. Така че повишените изисквания на потенциалните пътници към вътрешния дизайн са напълно разбираеми.

„Клиентите ни често искат интериора да повтаря обстановката в техните домове или яхти“, казва Джим Диксън, шеф лондонското бутиково студио Whinch Design. Така един предприемач помолил компанията да пресъздаде домашния уют на борда на самолет ACJ319.

„Това не беше лесна задача, защото всеки самолетен салон трябва да отговаря преди всичко на международните стандарти за сигурност. Освен това интериорът на салона трябва да се оформи така, че да е максимално лек и функционален. Причината е, че допълнителното тегло води до увеличаване на количеството гориво, консумирано по време на полета“.

И така, какво има в пътническата каюта на ACJ319, оформена по поръчка? Панели, украсени със седеф, кожени мебели, включително кресла и диван, който се разтяга в голямо легло. Меко приглушено осветление и плъзгаща се врата между дневната и спалнята, оформена като библиотека с книги.

„Това пространство стимулира пътника да наклони седалката, да включи лампата на пода, да си налее чаша от любимата напитка и да се зачете в любимата си книга. Точно като у дома“ – казва Диксън.

Уникалният дизайн на ACJ319 е разработен още през 2013-а, а пет години по-късно самолетът започна да търси новия си собственик. През лятото на 2018-а той бе предложен за продажба от швейцарската компания Sparfell & Partners.