Хърватия: Католически манастир от XV век е превърнат в луксозно имение

Много близо до прекрасния град Дубровник са разположени Елафитските острови, но днес ще ви разкажем за един от тях – Лопуд. Въпреки че бившите манастири, преобразувани в луксозни имения са все още рядкост, в Лопуд се намира един от добрите примери за подобна трансформация. Ето с какво впечатлява мястото за почивка.

 

Комплексът „LOPUD-1483“, наречен на името на острова и годината на построяване на имота, отново отваря врати след близо 20-годишен ремонт. Манастирът е основан от монаси на Францисканския орден и е бил техен духовен дом до 1822 г., когато го изоставят. Каменната сграда е в идеална хармония с местната очарователна архитектура в ренесансов стил и „ хем ще окуражава гостите да прекарват повече време заедно, хем ще им предложи уединение и тишина.“ – сподели неотдавна представител на комплекса пред сайта Business Insider.

„LOPUD-1483“ е собственост на благородническото семейство Тисен-Борнемиса, което е решило да го отдава под наем. Луксозният комплекс е разположен на площ от 465 кв. м и разполага с 5 спални, 5 бани, няколко слънчеви тераси, салон за домашно кино, вътрешен двор и градина. Тамошните майстори готвачи ще се погрижат за менюто на гостите, приготвяйки им разнообразни, вкусни и изискани блюда, които могат да бъдат сервирани на почти всяко място на територията на манастира.

Интериорният дизайн представлява добре обмислена смесица между старото и новото – обстановката е подходяща да се почувствате като герой от някой средновековен рицарски роман, без да ви липсват модерните луксозни удобства.

На стените са окачени различни произведения на изкуството: от ренесансови картини до съвременни творби. Екстериорът е почти недокоснат, за да не се развали романтичната старовременна атмосфера на имота. “Виновниците” за реновирането са архитектите хърватката Руяна Маркович и италианката Паула Ленти.

Между другото, едно от най-впечатляващите места в „LOPUD-1483“ е прекрасната му билкова градина. Знае се, че обикновено монасите и монахините са и опитни градинари и билкари, отглеждащи всякакви видове растения за медицинско приложение и готвене. Затова семейство Тисен-Борнемиса са решили да запазят градината с всичките ѝ видове екзотични цветя и дървета, превръщайки я в идеално местенце за разходки и отдих.

Впрочем, комплексът може да бъде наеман и за различни събития, като сватби и конферентни срещи, а не само за семейни почивки. Ако ви омръзне да стоите между стените на манастира, може да се разходите наоколо из приказния остров, изобилстващ от старовремски вили, плажове, параклиси, ферми, гори, крепост и китни къщички в едноименното градче.

Имайте предвид, че на остров Лопуд не се карат коли – местното население се придвижва само с велосипеди, мотори или пеша, а връзката с външния свят се осъществява само с фериботи и други видове морски транспорт.

Остров Лопуд.

Цените, обаче, са малко солени – една нощувка ще струва приблизително 11 хил. долара за 10-ина души, а заявките за резервация ще започнат от 1-ви октомври.