Хари Потър: още 8 разкрити тайни

По всичко личи, че манията около магьосника, който оживя, няма да утихне скоро. Warner Bros Studios в Лондон предлагат на феновете да посетят снимачните площадки с декори от култовата сага, разкривайки още няколко не дотам известни любопитни факти от работния процес.

Цветът на костюма на Лорд Волдемор

Когато Черния лорд си връща телесното тяло и е в разцвета на силите си, се забелязва, че дългата му роба е в тъмнозелен цвят. След като хоркрусите биват унищожени един по един, цветът ѝ започва постепенно да избледнява. Това е често използвана техника в киното, чиято цел е да покаже нивото на мощ на даден персонаж.

Котките на Филч

Ролята на госпожа Норис, котката на училищния пазач Аргус Филч, е изиграна от три различни котки, всяка от които има различна функция: една, която го следи, друга, която се оставя да бъде държана в прегръдките му и трета, която е по-умна от другите две и скача върху рамото му. Впрочем останалите домашни любимци като Хедуиг, Фанг и Крукшанкс, също имат дубльори.

Змията на Волдемор

Верният другар на Онзи-който-не-бива-да-се-назовава , Наджини, е създадена чрез компютърна анимация. Но моделът на змията е базиран на  живия питон Тики, върху чието тяло били залепени малки оранжеви точки, за да се изучат движенията му преди да бъдат пренесени дигитално.

Дрехите на Хърмаяни

В книгите Хърмаяни често е облечена в нюанси на синьото, но във филмите носи предимно лилави и розови дрехи. Промяната се наложила не само, защото цветовете подхождат повече на актрисата Ема Уотсън, но и за да изпъква още повече героинята на фона на декорите.

Бижутата на Луна Лъвгуд

Украшенията са изработени собственоръчно от актрисата Евана Линч. По време на кастинга бъдещата актриса се появява с тях, обяснявайки, че според нея, самата Луна би ги изработила. Впоследствие бижутата се появяват и във филмите, а сега са изложени в студиото.

Хижата на Хагрид

Хижите, използвани за постигане на желания великански ефект в дома на Хагрид, са две: една малка и една голяма. В голямата са заснети сцените с персонажите с „нормален“ ръст, а в малката – актьорът Роби Колтрейн.

Пощата на магьосниците

В света на вълшебниците, совите отговарят за доставянето на пощата, но в реалния – нещата не изглеждат чак толкова елементарни. На дресьорите им отнело месеци, за да научат птиците как да държат писмо в човките си си и кога да го пускат. Наложило се совите-пощальони, които вече били обучени по времето на първия филм, да бъдат използвани и по време на н цялата екранизация на сагата, за да се избегне сложната дресировка на нови сови.

Плочките в кабинета на Долорес Ъмбридж

Стените на Министерството на магията са покрити с черно-зеленикави плочки. Същият модел, само че в розов цвят, е използван и в кабинета на професор Ъмбридж в Хогуортс. Това засилва внушението, че министерството започва да се меси във вътрешните работи на училището – един от важните моменти в екранизацията на петата книга.