Хари Потър: Даниъл Радклиф и Дейвид Бекъм ще четат за вас

Няма и месец откакто авторката Дж.К.Роулинг направи книгите за момчето магьосник безплатни за четене, а сега феновете ще могат да се насладят и на майсторския им прочит от някои големи звезди. Ето за какво става дума:

 

Англичанката е не само прочута и даровита писателка, но и голям филантроп – неотдавна тя дари 1 млн. паунда за борбата срещу COVID-19. Колкото до безплатните четива от поредицата за Хари Потър, Джоан Роулинг позволи на учители и родители да правят и качват видео записи в интернет, четейки произведенията ѝ, за да могат да занимават децата по време на карантината. По-рано за това трябваше да се плати лицензионна такса, която отново ще влезе в сила след излизането от кризата с пандемията.

Със отменянето на таксата, се заражда и идеята за „Harry Potter At Home“ (Хари Потър у дома). Всяка седмица различна знаменитост ще чете по една глава от първата книга на сагата – „Хари Потър и философският камък“, която ще се качва в уебсайта https://www.wizardingworld.com/ и в мобилната апликация за музика и подкасти Spotify. Важно е да се отбележи, че бестселърът ще бъде четен в оригиналния му вариант – на английски език.

Отляво: корицата във Великобритания, отдясно: корицата в Съединените американски щати.

Първи ще има честта Даниъл Радклиф, станал световно известен именно с ролята си на Хари Потър. Тридесет и две годишният актьор ще започне с първа глава „Момчето, което оживя“: в която се запознаваме с неприятните мъгълски (които нямат магически способности) родини на Хари – чичо Върнън, леля Петуния и братовчедът Дъдли, познати още и като семейство Дърсли. Освен тях в историята ще участват и Рубеус Хагрид, пазачът на ключовете и дивеча на Хогуортс, Минерва Макгонагъл, професорът по трансфигурация в училището за магии и вълшебства, и неговият директор – Албус Дъмбълдор. Тяхната задача е да предпазят малкия герой от Онзи-който-не-бива-да-се-назовава (Лорд Волдемор), като го оставят на прага и на грижите на неговото мъгълско семейство.

Но кои други ВИП персони ще участват с гласовете си? До този момент се знае за чаровния Еди Редмейн, екранният Нют Скамандър във филмовата поредица „Фантастични животни и къде да ги намерим“, футболната звезда Дейвид Бекъм и американската актриса Дакота Фанинг. Все пак никъде не се споменава, че могат да участват само британци. Впрочем идеята е много близка до тази на BBC Children, където редица известни личности, включително Том Харди, бяха поканени да четат детски приказки, за да повдигнат духа на британската общност. 

От ляво надясно: Дакота Фанинг, Даниъл Радклиф и Дейвид Бекъм