Горчиви факти за захарта

Как ни вреди прекомерната консумация на сладко

Една от най-опасните последици от злоупотребата със захар и продукти със захарно съдържание (бонбони, шоколад, торти) е диабетът. Обикновено лекарите така и наричат това ендокринно заболяване – захарен диабет. Днес от него страдат почти 200 млн. души в света. Болните от тежката форма се нуждаят от постоянни инжекции инсулин.

Често мозъкът ни реагира на захарта така, както на алкохола и на други вещества, предизвикващи зависимост. Опитайте се за няколко дни да се въздържите изцяло от захар. Едва ли ще ви е лесно.

Една от най-разпространените  заблуди е, че кафявата захар е по-здравословна от бялата. Уви, това не е вярно. Сто грама от единия и от другия вид съдържат 400 килокалории и  са еднакво вредни за зъбите. Иначе казано – и двете са „по-лоши“.

Човешкият организъм усвоява захарта два, а понякога и пет пъти по-бързо от нишестето, превръщайки я в мазнини. То означава, че със сладкишите буквално подхранваме нашите мазни клетки. Хората, които ядат много сладко, често страдат от наднормено тегло. Освен това черният дроб преработва в мазнини и фруктозата, което може да доведе до захарен диабет.

Кожата на любителите на сладкото старее по-бързо. Прекомерната употреба на захар предизвиква реакция на организма, която се нарича гликация. Молекулите на захарта се залепват към колагеновите влакна, които губят естествената си еластичност и способност да извеждат отровите и шлаките от организма. Това на свой ред води до ускоряване на процеса на стареене на клетките.

Многбройни изследвания на учените потвърждават, че излишната употреба на захар повишава риска от развиване на болестта на Алцхаймер. Високите показатели на захарно съдържание в кръвта на пациентите с диабет може да предизвикат и невродегенеративни заболявания.

Любителите на сладкото са склонни по-бързо да изпадат в агресивни състояния. Известно е, че симптомите на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивността при децата и подрастващите се засилват при употребата на захар. Те стават по-неспокойни, по-малко концентрирани и реагират по-агресивно при всякакви поводи.

Здравата микрофлора защитава стомашночревния тракт от влиянието на вредоносни бактерии и подкрепя всячески храносмилането.  Колкото повече захар попада в стомаха ни, толкова по-лесно неканените „гости“ могат да се размножават в него. Гъбичките и паразитите обожават захарта. Особено сandida albicans, която им навика да ни досажда предизвиквайки прословутото „стомашно разстройство“.

Излишната захар затруднява работата на имунната система, отговаряща за борбата с причинителите на различни заболявания. Малко след прекомерната доза сладко имунитетът ни отслабва с 40% и ние рискуваме да „хванем“ някакво възпаление.  Причината е, че захарта поглъща и така необходимия ни витамин С.