Гореща вана за по-добър метаболизъм

В горещо време се препоръчват топли чайове, за да се изравни температурата на тялото с тази навън. Този подход може да се пренесе и при горещата вана, която може да си вземете в края на топлия летен ден. Оказва се, че тя има едно голямо качество – ускорява метаболизма.

 

 

Според изследване, чиито резултати са публикувани в британското списание за приложна физиология на университета Лъфбъроу, редовната гореща вана може да ускори метаболизма ви и да ви помогне да отслабнете. Ръководителят на проучване Стив Фолкнър доказва, че за един час в горещата вана може да изгорите 140 калории – толкова, колкото ще изразходвате, ако карате колело в продължение на един час.

 

Проучването обхваща респонденти с наднормено тегло и заседнал начин на живот. Резултатите показват, че след един час престой във вана с температура на водата +39 градуса, при „плацикащите” се наблюдава намаляване нивата на кръвната захар. Това, което е особено радостно за провелите изследването, е, че горещите вани са подходящи за хора от всички възрасти.

 

 

Отдавна е известно, че след спортуване горещата вана има положителен ефект върху тялото – всичко започва от увеличеното отделяне – в резултат на тренировките – на интерлевкин-6 (IL-6). Той, от своя страна, задейства имунния отговор на организма, мобилизирайки силите му. В този случай ваната е незаменима, защото облекчава усещането за паника в умореното тяло.

 

Но дори и да не тренирате усилено, ако релаксирате в гореща вана, пак ще активирате метаболизма си. Ето защо, ако в момента се чудите дали да си напълните ваната с топла вода, да изсипете в нея ароматна пяна и лечебни масла, то изобщо не се колебайте, а действайте.

 

В топлата вода можете да добавите разтвор от лайка, която би облекчила симптомите на обикновените, но досадни настинки и грип.

Топлата вана ще има и благоприятен ефект върху съня ви, ще освободи напрежението в раменете, шията и гърба ви, ще подобри кръвообращението и състоянието на кожата ви.