Гордей се, прощавай и чисти след себе си: 20 правила на добрия гражданин

Едно от най-авторитетните лайфстайл списания в свега – Monocle, напомня на гражданите за техните отговорности.

През тази година редакцията състави 20 правила за поведение в големите градове – от пиенето на бира в парка до грижата за правостоящите възрастни хора в градския транспорт. Представяме ви ги с удоволствие.

Стига сте гледали в телефона си. Около вас има други хора, които може би се нуждаят от помощта ви – дори за да им отстъпите мястото си в автобуса.

Изключете най-после камерата си – околните просто не могат да се отпуснат и да разговарят спокойно, без да се страхуват, че разговора им ще се озове в социалните мрежи.

Четете регионалния вестник, за да знаете за проблемите на вашата улица или квартал, а след като го прочетете, сгънете го внимателно и го оставете във входа. 

По-активно, моля. Събранията на входа, на квартала, имат нужда от вас, не забравяйте и разискванията в градската управа.

Отворете вратите на бизнеса си за местните жители: може да е парти за жителите на района, отстъпки за тях, или обща оферта със съседни магазини по време на сезонни продажби.

Използвайте уменията си не само в полза на своя бизнес, но и на района: проектирайте хубав двор или площад, ако имате опит в градското планиране.

Вземете инициативата в свои ръце: обединенете се със съседите си за малка градина на покрива, където можете да организирате  лятно кино или да си направите барбекю.

Бъдете по-толерантни към пешеходците, възрастните хора и децата – когато тичате, карате колело или друг транспорт.

Ако контейнерът  за боклук в близост до дома ви е пълен, отидете до друг. Ако видите боклук на улицата, вдигнете го и го хвърлете на подходящо място.

Връщайте всичко , което сте взели под наем на мястото му: ако е велосипед, оставете го на мястото за наемане в изправено положение и в добро състояние.

Представете се на хората, които работят в съседни кафенета, така ще намерите нови приятели, ще подобрите обслужването и ще знаете всички клюки за съседите.

Гордейте се с дома си, мийте прозорците и входната врата, следете за добрия му външен вид.

Прощавайте. Ако шумното парти във вашите съседи е продължило по-дълго от очакваното,  помислете, че и вие не сте идеални.

Не се страхувайте от промените: нови съседи, нови кафенета – всичко това е за добро. Подкрепете ги, опитайте се да се сприятелите с тях. Градовете се развиват, и това е неизбежно.

Споделете своето пространство: задният ви двор е празен? Поканете съседката си  да постави телескопа си там.

Винаги бъдете подготвени. През 2019-а всеки трябва да знае телефонните номера, на които да се обади в различни ситуации, включително в случай на терористична заплаха.

Стига сте киснали в Amazon. Подкрепете магазините във вашия град, много от тях са затворени заради фалит.

Научете историята на вашия град. Особено ако току-що сте се преместили, вероятно около вас има нова култура и обичаи.

Бъдете позитивни, разказвайте за своя град само хубави неща, особено когато пътувате из страната си.

Не забравяйте понякога да нарушавате правилата. Градската управа забранява да садите цветя на ъгъла на улицата? А вие опитайте. Пиенето на алкохол в парковете е забранено? А вие си вземете бутилка вино, за да се насладите на пикник в парка.