Главните готвачи на Белия дом издават най-странните ястия, които предпочитат президентите

Главният готвач Кристета Камерфорд оглавява най-известната кухня в САЩ от 2005-а насам, и споделя тайните за това, което обичат хапват президентите и техните семейства.

Някои държавни глави и  близките им се придържат към съвсем обичаен стил на хранене, други харесват изискани или откровено странни ястия. Работата на главния готвач в Белия дом, подобно на работата на президента на Съединените щати, е денонощна – само така може да е сигурен, че всичко е в ред (в този случай) в кухнята. И така, какво обичат първите държавни лица?

Бургери от McDonald’s

Президентът Тръмп харесва истинския американски стил – той няма нищо против да яде бърза храна и помоли служителите нав кухнята на  Белия дом да се научат да готвят „като в McDonald’s“: – пържени банички с ябълки и бургери. Но президентът не харесал бургерите. Най-вероятно, защото в Белия дом използват по-качествени продукти от добре познатата верига ресторанти за бързо хранене.

Суха, препържена риба    

Джордж Буш-старши  бил принуден да яде суха, препържена риба  заради съпругата си Барбара. Роланд Месние, който е бил готвач в Белия дом в продължение на 25 години, твърди, че Барбара, едва ли не с викове, настоявала рибата да бъде приготвяна именно в този, неподходящ за ядене  вид.

Сандвичи с фъстъчено масло

Уолтър Шейб, нает от Хилъри Клинтън, а след това и уволнен от Лора Буш, казва, че Джордж Буш-младши обичал обикновените сандвичи с фъстъчено масло и мед. „Той често влизаше в кухнята и питаше какво има за вечеря“, спомня си Шейб, който винаги държал под ръка  любимите компоненти за президентските сандвичи.

Голяма купа шоколадов мус

За да опита вкуса на шоколада, Роналд Рейгън трябвало да изчака първата дама да напусне града (Нанси забранявала да дават на съпруга й шоколад). Любимата храна на Роналд била  пържола, макарони със сирене и огромна купа шоколадов мус за десерт. „Беше много щастлив човек“, спомня си шефът Месние.

Пайове (но само през почивните дни)

Сам Кас бил старши съветник по политиката в областта на храненето и помогнал на Мишел Обама да направи първата голяма зеленчуков градина близо до Белия дом.  Но като член на екипа на кухнята по време на управлението на Барак Обама, трябвало да балансира между инициативите на първата дама за храненето и предпочитанията на президента. „Когато за пръв път отидохме там, навсякъде имаше пайове и първата дама трябваше да ограничи приготвянето им само за почивните дни“, разказва Кас.

Френска кухня

Джаки, съпругата на Джон Ф. Кенеди, наела готвачът Рене Вердон, готвач, който внесъл  френския дух (и вкус) в кухнята на Белия дом. Дотогава тя представлявала „скучна кулинария, осигурена от външни служби“, пише „Ню Йорк Таймс“. Вместо това Вердон използвал зеленчуци и билки, които отглеждал лично.

Пюре от фасул

Линдън Б. Джонсън предпочитал храни като говеждо месо върхупрепечен хляб и тапиока, за разлика от френската кухня на предшественика си. Така или иначе, през 1965-а се наложило Рене Вердон да напусне. „Семейство Джонсън обичаха определени храни, но мисля, че хората, които идват в Белия дом, не очакват да заварят там хамбургери или чили с боб“, коментирал готвачът.

Супа от опашка на бик

Имената на любимите ястия на Дуайт Айзенхауер звучат така, сякаш са откраднати от менюто на прашен британски пъб. Сред тях са говеждо и пъдпъдъци, а за десерт – английски оризов пудинг. Но има едно ястие, което президентът приготвял лично, без помощта на готвач – супа от опашка на бик.

Кока-кола желе

Месние казва, че по времето на Бил Клинтън имало една семейна рецепта, която стигнала до кухнята против волята на президента. „Извратената комбинация от желирана кока-кола с вишни в глазура беше любимото ястие на семейството“, казва готвачът. Преди да се отдаде на  вегетарианската си диета, Клинтън обичал да си хапва чийзбургерите с чушки халапеньо.

Извара с кетчуп

Шведският готвач Хенри Халер  бил нает през 1966-а и  служил на петима  президенти в продължение на 21 години, включително на Ричард  Никсън. Според готвача, този президент споделял вкусовете на баба си – например, харесвал селска  извара с кетчуп. Халер приготвял на Никсън и прочутото ястие яйца с осолено говеждо.