Гид из страната на Баските

Невероятна храна, прекрасни плажове и много изкуство

„Това не е Испания. Не е и Франция. Това е Страната на баските.“

Тази фраза, изписана на английски, може да бъде видяна по стените на почти всеки град в северна Испания. Вярно, вие се намирате на испанска територия, но в действителност в този регион се говори на баски, те имат своя кухня, знаме и традиции. Вие сте на място, където хората много държат на културната си идентичност.

 

Почти през цялото време е вечно лято, благодарение на близостта до Атлантическия океан. Ако си организирате почивка в Билбао и се разходите по теченията на реките Нервион и Ибаисабал – несъмнено ще видите картини, които няма как да не разпознаете – сякаш всички са от школата на Дали. Може да отскочите до Сан Себастиан, градът, с прочутия кинофестивал, където да закусите в някой от ресторантите с множество звезди „Мишлен“ или да намерите своето любимо местенце сред множеството заведения с традиционни вкусни хапки „пинтксо“. Може да си наемете кола и да намерите пристан в някое от многото крайбрежни села, богати на изумителна архитектура.

А ако още не сте съвсем убедени, ето по-конкретно какво ви препоръчваме да видите:

Въжената линия в Артксанда

Всяко пътуване до Страната на баските трябва да започне с въжената линия в Артксанда в Билбао. Триминутното пътешествие по 106-годишната железопътна линия ще ви изведе до върха на планината Артксанда, откъдето може да видите няколко впечатляващи гледки. Ако искате да имате хубава гледка, не пропускайте моста „Зубизури“, който води до стария град и до Бискайския залив. След като се възхитите на гледката, отбийте се в някое от близките заведения, защото, както казват баските „всичко може да стане още по-хубаво с чаша вино“.

Музеят „Гугенхайм“ в Билбао

През 1997 г. музеят „Гугенхайм“ в Билбао, на брега на река Нервион, се превръща в любима дестинация за всички любители на изкуството. Архитектурният проект на Франк Гери не може да се сбърка с ничий друг – сюрреалистична конструкция с фонтани, от които изригва огън, между 21.00 часа и 22.00 часа, а отпред  – скулптура от цветя, дело на Джеф Кунс, носеща името „Кученце“.

Скулптурата „Маман“

Скулптурата „Маман“, разположена недалеч от Гугенхайм е дело на скулпторката Луиз Буржоа и заслужава специално споменаване. Билбао е едно от седемте места по света, където можете да си направите селфи с 30-метров паяк, с торбичка с 26 яйца, чиято идея е да подчертае колко велико нещо е майчината закрила.

Барове с пинтксо

Почти във всеки бар сервират пинтксо – за едно евро или две – можете да опитате традиционните за баските хапки – с мини омлет, с малки змийорки или просто с малко месо или сирене. Те могат да са комбинирани и с маслини, и с риба на шишчета. А какво точно съдържа пинтксо е трудно да се опише – така че попитайте сервитьорите за съставките, ако имате някакви алергии.

Умиляващи кученца

Може би виновникът е американският художник Джеф Кунс (по чийто проект бе издигната скулптура от цветя под формата на куче, точно пред входа на „Гугенхайм“ в Билбао). Страната на баските наистина е най-подходящото място, където да живеете с домашен любимец. Навсякъде може да отидете с четирикракия си приятел – както в ресторантите, така и в магазините. Най-добрите възможности за разходка са по реките или в парка „Доня Касилда“.

Azkuna Zentroa

Azkuna Zentroa някога е било място, където хората са си купували вино, а сега е развлекателен комплекс, в който има киносалони, ресторанти, всякакви архитектурни чудеса (включително стълбове, които са като нарисувани), а и много пространства за дискусии. Но най-удивителна е една тераса, от която се вижда басейн със стъклено дъно. Там понякога могат да бъдат видени  плувци, изпълняващи сложна подводна хореография.

Плажът в Сан Себастиан

Няма да е лъжа, ако кажем, че в Сан Себастиан се намира един от най-красивите плажове на света. Той е любимо място както на сърфисти, така и на любители на слънчевите бани, въпреки че количеството пясък зависи драматично от приливите и отливите – така че внимавайте къде сте си постлали кърпите! Възползвайте се от таласотерапията (лечебната сила на морската вода), предлагана в курорта и за която местните вярват, че може да лекува всичко. Или просто се разходете по брега, където скулптурите от червен метал на Едуардо Чилида, наречени „Гребени на вятъра“, създават драматично настроение сред океанската шир.

Гастелугаче

Гастелугаче се намира на малко повече от 25 км от Билбао, но там сякаш попадате в друг свят. Именно затова от „Игра на тронове“ избират острова, за да снимат сцените в Драконовия замък. Ако искате наистина да се вживеете  в ролята на Халееси, се изкачете по стълбите, като ги изброите до 241, а след това се насладете на гледката. Традицията повелява, като се изкачите на върха, да обявите подвига си и да ударите три пъти камбаната. Но отидете рано – поради ерозията само ограничен брой туристи дневно са допускани да извършат изкачването.

Замъкът Бутрон

В страната на баските няма много замъци – но тези, които съществуват, са истинско вдъхновение за фантазиите ви. В 5-етажния замък Бутрон можете да видите кули, подземия и диви цветя. Посетителите са добре дошли, но за съжаление имотът е частна собственост, така че, ако решите да си правите селфита, ще трябва да е пред приказните му порти.