Ги Лалиберте – две в едно – основател и спасител на „Цирк дю Солей“

Прочутият „Цирк дю Солей“ изпитва сериозни затруднения заради пандемията от Covid-19. Ръководството на трупата е било принудено да отмени 44 представления по целия свят и поради липса на пари да освободи 4679 служители, което е близо 95 процента от работещите в него.

В този труден момент основателят и бивш директор на цирка Ги Лалиберте обяви намерението си да купи известния канадски цирк, който той, заедно с Даниел Готие, основават през 1984 година. Ги Лалиберте е съобщил за идеята си в предаване на Радио Канада, като посочил, че този цирк му е дал толкова много, че ако може, ще му помогне. В открито писмо от началото на май Ги Лалиберте казва, че иска да вземе участие в съживяването на цирка, чийто дълг се оценява на 900 милиона долара. Други канадски фирми също са показали интерес към придобиването на цирка.

Ги Лалиберте с артисти от „Цирк дю Солей“.

Роденият през 1959 г. в Квебек Ги Лалиберте е интересна личност. Започва работа в цирка като обикновен цирков артист – свири на акордеон, ходи на кокили и гълта огън. Но мисли с размах и успява да привлече способни професионалисти от бранша, за да създаде един уникален за целия свят продукт. Освен на финансовия си успех циркаджията се радва и на морално признание – получава званието „Почетен жител на Монреал“ през 2001 г. от Академията на великите монреалци (Académie des Grands Montréalais), списание „Time Magazine“ го определя за „един от 100-те най-влиятелни личности в света“ през 2004 г., същата година получава специалния Орден на Канада, а три години по-късно – през 2007 г. е обявен за „Предприемач на годината“.

Ги Лалиберте като „турист“ в Космоса.

Не по-малко известен е като осмият космически турист, излетял в Космоса през 2009 година. През 2015 г. обаче той продаде по-голямата част от акциите си в цирка. А какво знаем за „Цирк дю Солей“? Той е изнасял представления в България. Артистите работят в отделни трупи, което дава възможност да гастролират и изнасят представления едновременно в различни части на света. Спектаклите им са динамични и зрелищни. „Цирк дю Солей“ се отличава от традиционните циркови състави по това, че в него няма животни. Той е гастролирал в над 60 страни пред повече от 200 милиона публика.

По време на изолацията артистите искаха да продължат контактите си с публиката и затова циркът излъчи безплатно в Ютуб няколко от най-впечатляващите си спектакли.