Германия ликува – Мария Шрадер с награда „Еми“ за режисура

Германската режисьорка Мария Шрадер бе наградена на най-престижните телевизионни награди – американските „Еми“ за четирисерийния си филм Unorthodox („Неортодоксален“), който може да бъде гледан на стрийминг платформата Netflix.

 

Сериалът разказва историята на млада еврейка, която бяга от ултраправославната си нюйоркска общност в Берлин.

Мария Шрадер.

„Онемях, когато разбрах  за наградата“, сподели 54-годишната Шрадер, която преди да застане зад камерата като режисьор дълги години се е снимала като актриса. Във видеообръщение до организаторите на наградите, които са смятани за телевизионния еквивалент на „Оскар“ в киното, Мария Шрадер благодари на целия се екип.

Джими Кимъл.

Тази година церемонията по награждаването мина под знака на пандемията. Водещият Джими Кимъл поздрави публиката с игра на думи: „Добре дошли на „Панд-Емис“ – обяви той. Победителите и номинираните не присъстваха, но всички, като Мария Шрадер, бяха включвани чрез видеоконферентна връзка. Някои от тях бяха елегантно облечени – с вечерни рокли и фракове, а други – не се бяха приготвяли специално.

 

„Шитс Крийк“ – с 9 награди

Канадският Schitt’s Creek („Шитс Крийк“) спечели всички награди в основните категории за комедийни сериали. Участващите в него актьори – Катрин О’Хара, Юджийн Леви, Даниел Леви и Ани Мърфи – отнесоха отличията в категориите за главни и поддържащи роли. Освен това семейният сериал взе награда за най-добра режисура, за най-добър сценарий, за най-добър кастинг и костюми.

„Шитс Крийк“ пребори конкуренцията, оставяйки зад себе си филми като Curb Your Enthusiasm („Укроти ентусиазма си“), Dead to Me („Мъртъв си за мен“), The Good Place („Добро място“) и The Kominsky Method („Методът „Комински“). Сериалът със странното заглавие разказва за семейство, което някога е било богато, но е загубило финансовите си средства и живее в полуразрушен мотел.

Даниел Леви.

„Нашият сериал се занимава с трансформиращия ефект на любовта и приемането – това е нещо, от което днес се нуждаем повече от всякога“, обяви актьорът Даниел Леви, който призова американците да гласуват на президентските избори на 3 ноември.

 

„Пазители“ – с най-много награди  – единадесет

 

Единадесет награди „Еми“ получиха създателите и актьорите на Watchmen („Пазителите“). Участващата в него – Реджина Кинг – бе отличена за най-добра водеща роля. „Пазителите“ отнесоха наградата и за минисериал. Поредицата по HBO е вдъхновена от едноименния комикс, но освен вечната тема за расизма, включва и по-актуални – като полицейското насилие и носенето на маски.

Получавайки наградата, създателите на сериала припомниха мрачния расистки епизод в американската история – клането през 1921 г. в Тъсла, когато според някои оценки са убити повече от 300 души. „Тази част от историята ни често е пренебрегвана“, подчертаха сценаристите Деймън Линделоф и Корд Джеферсън.

„Наследници“.

Семейният епос Succession („Наследници“) спечели наградата „Еми“ за най-добър драматичен сериал на годината. В него се разказва историята за порасналите деца на Логан Рой, които се борят кой ще наследи медийната му империя. Участващите в „Наследници“ – Джеръми Стронг отнесе наградата за най-добър актьор, а Андрей Парех – за най-добър режисьор.

Джеси Армстронг.

Получавайки наградата си за сценария на „Наследници“, Джеси Армстронг, който е и продуцент на сериала, обяви, че в този момент, в който всички искат да чуят на кого иска да благодари, той – напротив – иска да каже едно голямо „Не, благодаря“ на Доналд Тръмп и на Борис Джонсън за тяхната „слаба и некоординирана реакция“ на пандемията. „Такива „антиблагодарности“ заслужават и всички националисти по света, и всички медийни магнати, които ги държат на власт“, каза още британецънт Джеси Армстронг.

Американският президент Доналд Тръмп бе постоянен обект на гегове и критични намеци. В началото коментарите на Кимъл бяха придружавани от аплодисменти, но малко по-късно той призна, че това са записи от предишни години и че той е почти сам на сцената в Staples Center. „Разбира се, че нямам публика“, подчерта комикът. „Това да не ви е събиране на Make America Great Again („Да направим Америка отново велика“) – пошегува се Кимъл с кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп, на която той преди дни събра на едно място хиляди поддръжници, въпреки риска от пандемията.

 

Ето и пълен списък на победителите:

Ани Мърфи.

Най-добра поддържаща мъжка роля в комедиен сериал – Даниел Леви в „Шитс Крийк“

Най-добра поддържаща женска роля в комедиен сериал – Ани Мърфи в „Шитс Крийк“

Най-добър сценарий за комедиен сериал – Даниел Леви в „Шитс Крийк“ (за серията „Щастлив финал“)

Най-добра режисура на комедиен сериал: Андрю Сивидино и Даниел Леви в „Шитс Крийк“ (за серията „Щастлив финал“)

Най-добра водеща женска роля в комедиен сериал: Катрин О’Хара в „Шитс Крийк“

Най-добра водеща мъжка роля в комедиен сериал: Юджийн Леви в „Шитс Крийк“

Узо Адуба.

Най-добра поддържаща женска роля в минисериал: Узо Адуба в „Мисис Америка“

Най-добра поддържаща мъжка роля в минисериал: Яхия Абдул-Матин II в „Пазителите“

Най-добър сценарий на драматичен сериал: Деймън Линделоф и Корд Джеферсън за „Пазачи“ (серията – „Това необикновено същество“)

За най-добра режисура на драматичен сериал: Мария Шрадер „Неортодоксален“

Реджина Кинг.

За водеща женска роля в минисериал: Реджина Кинг в „Пазителите“

За водеща мъжка роля в минисериал: Марк Ръфало в I Know This Much Is True („Дотолкова съм сигурен“)

За поддържаща мъжка роля в драматичен сериал: Били Крудъп в The Morning Show („Сутрешното шоу“)

Джулия Гарнър.

За поддържаща женска роля в драматичен сериал: Джулия Гарнър в Ozark („Озарк“)

За най-добър сценарий на драматичен сериал: Джеси Армстронг за „Наследници“ (за серията „Не си заслужава да се плаче“)

За най-добра режисура на драматичен сериал: Андрей Парех за „Наследници“ (за серията „Лов“)

За водеща мъжка роля в драматичен сериал: Джеръми Стронг в „Наследници“

За водеща женска роля в драматичен сериал: Зендая в „Еуфория“

Най-добро риалити състезание – RuPaul’s Drag Race (VH1)

Най-добро токшоу – Last Week Tonight с Джон Оливър (HBO)

Най-добър минисериал – „Пазителите“ по HBO

Най-добър комедиен сериал – „Шитс Крийк“

Най-добър драматичен сериал – „Наследници“ по HBO