Германия: Курорт на балкона

Балконът е любимо място за отдих на немците. С какво са забележителни местните балкони и какво расте на тях?

 

„Балкония“

Балконът е платформата, поддържана от греди. Но за мнозина немци това е и един вид курорт, където могат да подишат чист въздух и да се насладят на зеленината. „Балкония“ така наричат немците своя вакационен рай.

 

В лоното на природата

Много от тях остават у дома през лятото, наслаждавайки се на почивката на озеленения си балкон слушайки песента на птиците и жуженето на неуморните пчели, като тази жителка на Мюнхен.

 

И аромат на мед

В големия град има предостатъчно работа за пчелите. Затова можете да се занимавате с  любимото си хоби на балкона. Пчеларят – аматьор Йоханес Вебер демонстрира своя кошер. Какво друго прави немските балкони забележителни?

 

Градински гноми

Забавни или мрачни, фигурките на гномите са неразделна част от немската градинска култура. Е, при липсата на собствен градински участък, част от тях дружно са се заселили на балкона на възрастна двойка, живееща в центъра на германската столица.

 

Балконски шедьовър

В света има много колекционери на произведения на изкуството. Сред тях е и жителката на Мьонхенгладбах Хилтруд Нойман. В апартамента й на седмия етаж се съхраняват около три хиляди предмета на изкуството. Тя е превърнала дори балкона си в истински арт обект.

 

Джунгла в града

Този балкон в Берлин, изцяло потънал в гъсталака на екзотичната Бругмансия, е демонстрация на градинарско майсторство на стопанина си.

 

Здравецът

Това е едно от най-популярните и изключително благодатни растения, които украсяват не само градинските или паркови алеи, но и сандъчетата на балконите в Германия. Освен това, здравецът може да цъфти, без да нарушава строгата симетрия на фасадата.

 

Под палмите

… и подходящата среда: палми, чадър, пясък и морски черупки.

 

Домашно Средиземноморие

Дори на малък балкон се побира маса, а значи и семейство, и приятели. Колко му  трябва на доброто настроение – топла вечер, спагети, бутилка вино и портокалов сок …

 

Сезонът на скарата

Шишчета, зеленчуци и дори пица на скара могат да се приготвят през цялата година, при условие че използвате електрическа скара. Печенето на дървени въглища на немски балкони не се препоръчва, а в някои случаи дори е забранено.