Галактиките на Cartier

През последните две години легендарният бранд Cartier отделя голямо внимание на украшенията с висока колекционерска стойност.

Тя се определя не толкова от търговската цена на материалите, като в класическата трактовка на жанра  haute joaillerie, а от изящната изработка и впечатляващата художествена ценност на дизайна. Първата лястовичка бе появата на колекцията Cactus de Cartier. Премиерата й се състоя по време на бума на големия интерес към модата от края на 60-те и началото на 70-те години, а брандът успя ефектно да въплъти в украшенията актуалния за онези времена американски бижутерски авангард.

Колекцията Cactus de Cartier

Но дизайнерите и шефовете на марката не спряха дотук. На 23 януари 2019-а бижутерската къща представи новата си колекция от украшения Les Galaxies de Cartier. Презентацията се състоя в Галерията на минералогията в Париж. Лимитираната серия, която включва 14 украшения е посветена на изследването на космоса и се характеризира с уникални геометрични форми и материали.

Колекцията Cactus de Cartier

Les Galaxies е скъпоценна фантазия на тема космос, която предизвика овациите и на почитателите на модата, и на феновете на бранда и на колекционерите на бижутерско изкуство. С Les Galaxies брандът изследва територии, където реалността и въображението се срещат извън пределите на звездите. Украшенията са толкова сложни и изискани, че фотографиите просто не могат да предат великолепната работа и цялата мощ на въображението на художниците на Cartier.

Колекцията Cactus de Cartier

Да вземем например гривната от бяло злато, представляваща парад от планети, чието вълшебство се крие в едва забележими детайли. Всяка „пирамидка“ е разположена под уникален ъгъл към хоризонталната ос на бижуто. Гривната от розово злато с брилянти, лунни камъни и млечен кварц изобразява проблясъците и експлозиите при падането на метеоритите. Диамантите са закрепени така, че да не „потъват“ в златото, а да изпъкват, лунните камъни са разпределени върху релефа с голямо внимание към играта на светлината, а вътрешната резба, която облекчава теглото на украшенията, повтаря основния мотив.

Колекцията Cactus de Cartier

Cartierе е световно известен френски бранд, специализиран в производството на бижута и часовници, инкрустирани със скъпоценни камъни, луксозни сувенири и предмети на разкоша. Освен това предлага елитни парфюми. Компанията е основана от Луи-Франсоа Картие в Париж през 1847 година. Корпорацията и до днес носи името на създателя си, въпреки че неговите потомци не контролират бранда от 1964 година.

Силвия Джагарова