Финландският премиер отказа да си купи нова рокля за сватбата

Премиер-министърът на Финландия, 34-годишната Сана Марин, се омъжи за дългогодишния си партньор, бившия футболист Маркус Райконен. Брачната церемония на двойката, която отглежда 2.5-годишната си дъщеря Ема, се състоя в Хелзинки в резиденцията Кесаранта.  На сватбата на 2 август са присъствали само 40 гости – роднини и близки приятели.

 

Сана Марин разказа за радостното събитие в Instagram, не забравяйки да благодари на екипа на организаторите на сватбата, състоящ се най-вече от дами. „Благодаря на чудесните жени, които направиха този ден незабравим, – написа премиер-министърът на Финландия. – Благодаря за организацията на сватбата, за сватбения портрет, за роклята на булката и за цветята”.

Впрочем Сана Марин не за пръв път облича копринения тоалет създаден от финландския бранд Anniruth. В същата рокля тя отбеляза Деня на независимостта на Финландия през 2018-а. „Благодаря на талантливите Ане Рют и Пиние Хейкинен за чудесния костюм, който са ушили със собствените си ръце”, – написа  през декември 2018-а Сана Марин в своя Instagram.

Обличайки за сватбата си стара рокля, премиер-министърът на Финландия подкрепи най-актуалния моден тренд за екологичност и устойчиво развитие, който освен всичко друго се изразява и в отказа да се купуват вещи за еднократна употреба. Това не е изненадващо, защото Сана Марин се застъпва за необходимостта от борбата за подобряване на околната среда и се надява до 2035-а да направи Финландия въглеродно неутрална – така че вредните емисии от производството да бъдат коменсирани, например, със засаждането на дървета.

Сана Марин има връзка с Маркус Райконен, бивш футболист, а сега предприемач в сферата на маркетинга и комуникациите, вече 16 години. В своя пост тя му благодари за това, че винаги я е подкрепял – и в трудни, и в добри времена. „Щастлива съм и благодарна, че мога да споделя живота си с мъжът, когото обичам. Ние сме видели и преживели много заедно, споделяли сме радости и тъга и сме се подкрепяли взаимно и на дъното, и на гребена на вълната” – написа премиер-министърът.

По думите й, тъй като с нейния партньор са заедно от много време, двамата са успели да пораснат и да съзреят заедно. И наистина, според някои източници в интернет,  младите хора са се запознали и са започнали да се срещат още в гимназията.

Откакто през декември 2019-а 34-годишната Сана Марин стана най-младият премиер-министър в света (в онзи момент 33-годишният Себастиан Курц временно не заемаше поста канцлер на Австрия), тя не веднъж е била признавана за един от най-прогресивните политически лидери – примерът на Финландия в битката с COVID-19 е сред най-успешните, защото в страната навреме бяха затворени училищата, ресторантите и обществените пространства и границите между някои райони.

Заемайки поста премиер-министър Сана Марин и нейното семейство продължиха да живеят в дома си в родния й град Тампере, но в началото пандемията тя бе принудена да се премести в официалната резиденция Кесаранта, а дъщеря й престана да ходи на детска градина.

„Тя не разбира нищо от това, което се случва, – сподели Сана Марин в интервю за британския Vogue в началото на 2020-а. – Веднъж видя списание, където имаше моя снимка, и каза: „Глупаво списание! Това не е мама!”.

В работата си Сана Марин и досега се сблъсква с критично отношение към нейната възраст и пол. „На всяка позиция, която съм заемала, всичко започваше с моя пол и с това че съм млада жена, – признава тя пред британския Vogue. – надявам се, че един ден това ще престане да бъде проблем и повече няма да ми задават въпроси на тази тема. Искам да си върша работата възможно най-добре. Не съм нито по-добра, нито по-лоша от жена на средна възраст”.