Финал на „Пловдив – Европейска столица на културата“ – голямото съботно-неделно събитие

Ако през изминалата година не сте имали възможност да посетите някое от културните събития в Пловдив, тази събота и неделя е последната възможност да го направите.

 

Последни дни „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

В съботния ден (11 януари) може да се включите в хепънинга „Усмихни се, Пловдив“ – най-голямата изложба от усмивки – в Градската художествена галерия на града под тепетата. Същия ден може да разгледате още три изложби „Офортите на Рембранд” в Пловдивската народна библиотека „Иван Вазов”; „Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства“ в Регионалния археологически музей – Пловдив с акцент върху известни дарители от града под тепетата и „Семейната фотография в миналото и днес“ в Регионалния исторически музей.

От 11.00 часа в Балабановата къща може да чуете творби от Шопен, Лист, Панчо Владигеров, Сергей Рахманинов, Николай Стойков и Иван Спасов в изпълнение на музиканти от САЩ, Китай и България.

От 17.00 часа в Регионалния исторически музей започва концертът на девическия хор „Евмолпея“, който ще ви представи песни от гостуванията си в Белгия, Франция, Швейцария, Италия, Словения, Хърватска, Сърбия, Гърция.

Не пропускайте да посетите и Регионалния природонаучен музей в Пловдив, където е подготвена специална програма за деца – „Живата планета” – със светлинна инсталация, триметров балон и риби, „плуващи“ във въздуха.

В неделя 12 януари (неделя) от 19.00 часа в пловдивския Дом на културата „Борис Христов“, е официалната церемония за предаване на титлата „Европейска столица на културата”. През 2020 г. тя ще принадлежи на Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия).

Лия Петрова.

Организатор на събитието е операта в Пловдив, с гост-солист цигуларката Лия Петрова, която ще свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г., предоставена й от Queen Elizabeth Music Chapell.

Женският пазар в София открива годината

Ако пък нямате възможност да посетите Пловдив и сте в София, не пропускайте в събота първия фермерски пазар за новата 2020 година. На Женския пазар от 10.00 часа до 16.00 часа производители и занаятчии от цялата страна ще изложат екологично чиста продукция. Ще има кулинарни демонстрации и конкурси, като в съботния ден може да се вдъхновите за обявения за 25 януари „Конкурс за най-вкусна традиционна домашна супа”. Затова ще ви помогнат над 50-е родни производители, разположени в три зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“. Организатори са фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД.

Дегустация на двадесет вида мед

На 11 януари от 18.30 часа „При Ирина” на столичната „Цар Симеон” 64 ще имате възможност да опитате 20 вида мед върху специално избрани по вкусов профил хапки.

Кадър от „Българан е галант”.

Подгряване на 105 години „Българско кино”

В събота и неделя арт кината в София ще подгряват настроението ви за 13 януари. На тази дата, но преди 105 години е първата българска кинопрожекция на „Българан е галант”. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов. А какво се случва днес в българското кино, ще можете да разберете в подготвената за случая програма на кината „Одеон”, „Дом на киното”, G8, „Люмиер” и Euro Cinema, които ще ви предложат най-новите заглавия – игрални и анимационни.

Часът на приказката

 В събота (11 януари) от 11.00 часа Детският отдел на Столичната библиотека привлича най-малките с „Час на приказката“. А който от малчуганите реши да избяга преди 12.00 от приказните дворци и балове, може да се включи в инициативата по съседство – Арт ателието на Библиотеката. От 11.00 часа до 14.00 часа малките художници са очаквани от Христо Кърджилов. Заниманията са подходящи за деца от 5 до 12-годишна възраст.

„Симитлия – древна земя на кукерите“

На 11 януари може да се включите и в XVIII издание на фестивала на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – древна земя на кукерите”. Проявата се организира на стадиона в Симитли и събира зрители от целия Пирински край. Сред участниците ще видите гости от Карловско и Калоферско, които няма как да не познаете по характерните конусовидни маски.

Ще има и конкурс с деветчленно жури. Те внимателно ще оценяват кукерските, сурвакарските, бабугерските, станчинарските танци. И ако искрено вярвате в поверието, че страшните кукерски маски и танци гонят злото, то с леко сърце ще влезете в новата седмица.