Филърите – нежната страна на естетиката

Пластичната хирургия е траен, кардинален метод за промяна, докато естетичната дерматология избягва крайностите и разчита на по-мек, натурален, нетравматичен начин да възстанови младостта. В нейният арсенал са лазерите и радиочестотните терапии, ботокса, временните филъри, резорбируемите конци, плазмо и мезотерапиите. Леко, стъпка по стъпка, без да трансформират чертите си, пациентите постигат желаната промяна и запазват натуралното си излъчване. Разговаряме с един от най-известните естетични дерматолози в България д-р Лидия Ванеска за силата на филърите.

Д-р Ванеска, какъв според Вас е подходът, който гарантира успех при използването на филъри?

– Всяка успешна естетична корекция започва с доверие – доверие между пациент и лекар. Моят стил на работа е още при първата среща да проведем откровен разговор. Така аз разбирам желанията и очакванията на пациента и в същото време обяснявам дали те са осъществими с методите на естетичната дерматология. След като постигнем съгласие мога да предложа цялостна програма за оптимизиране на визията. Тя е различна в зависимост от нуждата на отделния човек – понякога работим за качество на кожата, за хидратация и леко възстановяване на обеми. Друг път се налага по-силен лифтинг, омекотяване на дълбоки бръчки, подчертаване на скули и лицев контур. Случва се пациените да имат и специфични проблеми – белези от преминало акне, спукани капиляри, стрии, хиперпигментации, лицева асиметрия.

Да се върнем на филърите. Защо те са толкова широко използвани във вашата работа?

– Филърите дават възможност за неоперативна контурна пластика. Въвеждам само продукти с временно действие, които са от най-висок клас и качество. Поставянето на филър в различна зона, със съответната плътност и в определено количество прави чудеса с външния вид – оформя по-младежки овал, хармонизира излъчването, повдига контура, подобрява симетрията.

Комбинацията на ботокс за изглаждане на мимическите линии (гневна бръчка, пачи крак) и резорбируеми филъри за компенсация на изгубен обем неизменно дават добри подмладяващи резултати. Обикновено пациентките ми получават комплименти: „Изглеждаш страхотно, как го правиш?!“ Разбира се важно е не какви терапии са направени, а крайният резултат на сияещо, щастливо, красиво лице.

Кои са най-желаните зони за промяна?

– При по-младите ми пациенти това е моделирането на устните. На пръв поглед рутинна процедура, но изискваща много усет и техника на изпълнение. Устните са динамични, те трябва да изглеждат максимално естествено, да се разтягат в усмивка, да не пречат на говора, да не се усеща филъра при целувка. Държа да няма свръхкорекция, а да постигна натурална сочност, съразмерност и красота. Ползвам доказаните в практиката  динамични RHA продукти на Teosyal, които са изобретени специално за мобилните зони и стават едно цяло със структурата на дермата. За по-млада възраст е особено подходящ и мезолифт с плътен хиалурон за дълга хидратация и блясък без обеми.

При по-зрелите пациенти туширам с филър бръчките и кожните депресии, които се появяват с времето. За постигане на отлично, натурално изражение се изискват специфични умения.  Да „видиш“ как ще се развие остаряването. При различните лица по различен начин се появяват бръчки, отпускане и загуба на обем. Филърите с биостимулиращо действие са много подходящи като неинвазивна и дългосрочна антиейдж стратегия, когато става дума за по-уморена кожа. В работата си ползвам Ellanse, който има удължено действие. Това го прави финансово приемлив за голям кръг хора. За мен е от особена важност да въведа безопасно от анатомична гледна точка продукта и буквално да скулптурирам лицето с помощта на едва 1-2 мл от този филър.

Работя много с продукти на Teoxane,  техният  Redensity II е незаменим при корекция на околоочния контур. С негова помощ постигам много фино запълване на депресиите, удивителен ефект върху кожата и способността й да отразява светлината, озаряване на лицето.

На дамите със специални изисквания предлагам  единственият изцяло био органичен филър Algeness. Той е създаден на основата на пречистен агарозен гел (полизахарид) и има моментален ефект още при инжектирането. С филъра максимално запълвам бръчките или кожни депресии. Той, за разлика от хидрофилните пълнители, които разчитат на привличане на вода и ефектът им се увеличава с времето, предоставя корекцията в пълния й обем на мига.

Поставянето на филър, да речем веднъж годишно, достатъчно ли е?

– Грижата за външния вид не е еднократен акт, тя трябва да продължава във времето и да се съобразява с настъпващите промени. Когато една жена има свой личен естетичен дерматолог и го посещава редовно, следвайки комплекс от терапии, подходящи за дадения етап от живота й, тя може да изглежда оптимално добре. Всяка възраст има своите нужди и специфика. Тайната е в постоянството.

 

За консултация с д-р Лидия Ванеска в Дерма центъра на Хил клиник, ул. Московска 29 запазете предварително час на 02 439 3131.