Фестивали, на които си струва да отидете

Макар че повечето фестивали – филмови, литературни, благотворителни са приключили, все пак до края на годинта предстоят още няколко. Ето какво не бива да пропускате преди зимата.

 

Festes de la Mercé, Барселона, Испания
от 23 септември до 27 септември

Всяка година гражданите на Барселона се събират, за да почетат покровителката на града La Mare de Déu de la Mercè. Над 500 мероприятия и шоута превземат местните улици. Някои от най-важните традиции на фестивала се зараждат през далечната 1902 година, когато в парада за пръв път участват великани от папиемаше наричани gegants i capgrossos, както и един от най-популярните танци в Каталуния – Сардана, чиито корени са от района Емпорда. Въпреки че фестивалът започва официално на 24 септември, когато го чества Католическата църква, хората са свикнали да започват празненствата ден по-рано. Важно е да се спомене, че фестивалът е и официален празник на Каталуния.

 

Ретро автомобилна обиколка от Лондон до Брайтън, Англия първата неделя на месец ноември

Най-продължаващото моторно събитие в света започва от оживения Лондон и завърша към Брайтън. Фестивалът се отличава с това, че шофьорите управляват ретро автомобили. Първото събитие се е състояло през 1896-а и е възстановено отново през 1927-а. Състезанието не е официално, въпреки че пак има класация за най-бърз шофьор. И весело, и историческо, събитието ще зарадва всички, дори ако не сте любители на автомобилите.

 

Le Salon du Chocolat, Париж, Франция
от 30 октомври до 3 ноември

Най-голямото събитие в света, посветено на шоколада и какаото, се организира в столицата на модата Париж. От 1995 година насам над 220 шоколатиери и сладкари представят вкусните си творения. Атракциите са най-разнообразни атракции, но най-впечатляващата е модното ревю, на което се представят дрехи направени от шоколад.
Фестивалът придобива и интернационален характер, след като негови домакини са били Лондон, Шанхай, Москва, Пекин, Ню Йорк и Токио.

 

Yi Peng Lantern Festival, Тайланд
по време на пълнолунието през втората половина на ноември

Същината на този будистки празник отърваване на душите от лошия късмет чрез изпращане на фенери към Буда. Тайландците не само пускат в небето светещите предмети, но и украсяват домовете си с цветя и свещи, което приповдига още повече празничния дух. Участниците могат да се насладят  и на парада, където танцьори с народни носии изпращат символично любов към божеството. Фестивалът се чества в цялата страна, но по традиция най-вълнуващото събитие се организира в град Чианг Май, Северен Тайланд.

 

Интернационален панаир на белия трюфел, Алба, Италия от 5 октомври до 24 ноември

Цял панаир посветен на трюфелите – този рядък и скъп деликатес – със сигурност звучи интригуващо. Най-добрите готвачи в света се събират, за да приготвят вкусни и изискани ястия от трюфели, още от 1929 година.  Освен възможността да се опитат различни блюда с ценната гъба, тя може да бъде и закупена, а цената й да стигне до солените до 1 200 долара за половин килограм. Други атракции на панаира са състезание с магарета, музикални концерти, игри за децата, а гостите през цялото време могат да опитват и други вкусни рецепти от региона.

 

The Great Jack’O Lantern Blaze, Слийпи Холоу, Ню Йорк, САЩ от октомври до средата на ноември

Мнозина свързват селцето Слийпи Холоу с деня на Вси Светии, заради множеството легенди и страшни истории, които сякаш витаят на това място. Но една от хелоуинските традициите на селото не е толкова страшна, обратното,  даже заслужава да я видите лично с очите си.  Тиквеният фенер, наричан също и „Светещият Джак“, е сред най- известните символи на Хелоуин, но изобретателните жители на Слийпи Холоу доразвиват и разширяват традицията, създавайки невероятен фестивал с уникални скулптури, „изваяни“  изцяло от тиква. Разтнообразието е голямо –  от тиквени фенери, страшни змии, пирати, призраци, паяжини и динозаври до подводен аквариум и какво ли още не.