Etourdissant de Cartier

Премиерата на бижутерската линия Etourdissant de Cartier, която се състоя в началото на юли по време на традиционната Седмица на модата в Париж, се превърна в триумф за френската марка. Неслучайно името на колекцията се превежда като „Зашеметяващо от „Картие“.

Etourdissant de Cartier е лишена съвсем умишлено от общ стил и идеология. Бижутата в колекцията са обединени единствено от високото техническо майсторство на изработката и забележителната декоративна красота. Става дума за украшения в духа на стандартния европейски арт деко. Сред тях е и цветното бандо в стил tutti frutti, техника, която през 1923 г. бижутерите на марката взаимстват тайно от индийските си колеги и започват да я прилагат (главното в този метод е съчетаването на резбовани сапфири, рубини и изумруди в едно украшение). Самото бандо (скъпоценна лента, която се носи на челото) може да се трансформира в колие и гривна.

В колекцията присъстват и ефектни, нежни будоарни бижута, които препращат към парижката belle epoque – например колието сотуар от кръгли мъниста халцедон и аметист. Създателите му го описват като изящно „колие за рокля с изрязан гръб“.

Друга особеност на линията е наличието на многобройни украшения с асиметрична композиция, каквито брандът Cartier не е предлагал от много години. Такива са и късите колиета-яки с голяма фалшива закопчалка, изработена от класически червени гранати и бели брилянти, както и флоралните, изключително пластични коктейлни пръстени, в които доминират резбованите камъни – оранжеви гранати, цаворити и танзанити.

Вниманието привличат и симетричните етнически скъпоценности. Пръстените и гривните с червени корали и контрастиращи черни оникси и изумруди напомнят за Китай (коралът става актуален за Cartier през 20-те години на ХХ в., когато френската марка създава много бижута с изображения на дракони и химери в китайски стил). Индия пък присъства в „храмовите“ гривни-маншети от платина, украсени с гигантски опали. Русия също е представена в колекцията с гривната Romanov, която се отличава с голям цейлонски сапфир в нежнолилав оттенък и забележително тегло от 197.8 карата. Тези украшения са напомняне за не толкова отдавнашното увлечение на марката към уникалните камъни.

За Cartier, чиято философия се основава на изключителния перфекционизъм и непрекъснатите технически и стилистични иновации, новата колекция Etourdissant е още едно потвърждение за всемогъществото на марката. В линията haute joaillerie личи един нов почерк, призван да напомни за величавото минало на марката, което в голяма степен е и вечно. Когато през 1902 г. Cartier отваря първия си магазин на лондонската Бонд стрийт, британският монарх Едуард Седми произнася забележителната оценка: „Картие – кралят на бижутерите, бижутер на кралете“. Оттогава тези думи са не само девиз на бранда, но и негова историческа цел.