Джак Дорси ще раздава пари на американците всеки месец

Питсбърг се присъединява към 15 други градове, в които е въведен безусловен базов доход. Сега градът участва в програма, финансирана от генералният директор на Twitter Джак Дорси.

 

Кметът на Питсбърг Бил Педуто обяви, че неговия град се включва в програма, в чиито рамки жителите, отговарящи на изискванията , ще получават по 500 долара месечен „гарантиран доход”.

Парите за реализирането на проекта ще постъпват от средства, предоставени от Джак Дорси, които ще позволят на Питсбърг и 15 други американски градове да помагат на онези, които изпитват финансови трудности по време на икономическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Кметът на Питсбърг Бил Педуто.

„Много жители на Питсбърг ще имат възможност да получават месечна помощ, основно по дебитните си карти”, каза Педуто. Той не уточни броя на хората, които ще обхване мярката, но разясни критериите, които ще се отчитат при преценката.

Педуто заяви, че иска да предостави месечните  плащания на онези, които сега изпитват финансови трудности и ще могат да подобрят живота си с тези пари. Той се надява те да достигнат до хора с различен произход и демография, за да се направи изследване, анализиращо как работи програмата.

„Това е един инструмент,  който позволява да се отстрани  разликата в нивото на благосъстоянието и доходите, да се изравни системното неравенство между расите и половете, както и да се създаде икономическа сигурност за семействата”, – написа Дорси в началото на август в Twitter.

Подаръкът на Джак Дорси ще донесе полза на градовете, сред които са Атланта, Сиатъл и Лос Анджелис, чиито кметове са сформирали мрежа, участваща в програмата за гарантиран доход. Групата беше основана в Стоктън, щата Калифорния, от градоначалника Майкъл Тъбс, който през 2018-а задейства собствен проект за безусловен базов доход.

Градоначалникът на Стоктън Майкъл Тъбс.

„Кметовете са моралните лидери на страната, – заяви Тъбс. – Те са на първа линия, работейки с избирателите и отговаряйки за тях всеки ден. Предвид COVID-19 и необходимостта от редовна парична помощ, както и протестите срещу насилието от страна на полицията и насилието в града, аз знаех че е дошло време да използваме наученото в Стоктън: да създадем мрежа от кметове и да настояваме колективно за гарантирани парични плащания”.