Дракула: Четирите най-добри екранизации

Книги, филми, видео игри, екшън фигурки, едва ли Брам Стокър, авторът на романа „Дракула“, е очаквал, че творбата му ще има толкова силно влияние. По всичко личи, че този вечен роман, няма да спре да вдъхновява всички бъдещи режисьори, но въпреки това, някои филмови адаптации ще си останат еталон. Ето и четирите най-добри от тях:

 

1. „Дракула“ на Тод Браунинг от 1931 г.

Американецът Тод Браунинг е сред първите създатели на визуални разкази, които дръзват да екранизират романа на Стокър. Въпросът тогава е, кой би бил най-подходящ за ролята? Не след дълго Тод Браунинг намира своето „злато“ – унгарецът Бела Лугоши. Бъдещата световна звезда вече имал някакъв натрупан опит с ролята на граф Дракула, играейки в едноименната пиеса на „Бродуей“. Впоследствие изгряващият талант успява да придаде и характерния, уникален акцент на Владимир Цепеш, благодарение на трансилванския си произход.

2. „Дракула“ на Терънс Фишър от 1958 г.

След Бела Лугоши идва редът на английския актьор Кристофър Ли да си наметне наметалото на известния граф пред камерата на Теренс Фишър. Тук сюжетът е малко по-различен: Джонатан Харкър (Джон ван Ейсен) пристига в Клаусенбург, днес Клуж-Напока, в Трансилвания, за да прободе с дървен кол Дракула (Кристофър Лий). Но за съжаление се среща с неговата съпруга-вампир. Впоследствие професор ван Хелсинг (Питър Къшинг) пристига в града, за да открие Харкър, но го намира превърнат от жената вампир в новороден кръвопиец,. Така започва епичната битка за спасението на града от граф Дракула и „децата“ му. Любопитно е, че по време на снимките, сър Кристофър Лий трябвало да снима една и съща сцена по няколко пъти. Причината е причиненият му дискомфорт от специалните лещи, които придават кървавочервния оттенък на вампирските очи. Впрочем това се оказва една от най-запомнящите се роли на британския актьор, който продължава да играе роли на зловещи създания.

3. „Носферату – призракът на нощта“ на Вернер Херцог от 1979 г.

Немската версия от 79-а е хем римейк на едноименния филм на немския режисьор Фридрих Мурнау от 1922-а, хем е базирана на романа на Брам Стокър. Тук отново срещаме Джонатан Харкър (Бруно Ганц), който иска да купи имение от граф Дракула в Карпатите. Въпреки предупрежденията на селяните, че се забръква със свръхестествено създание, той отива в дома на мистичния граф. Впрочем филмът има две версии: една, където се говори на английски, и друга, където звучи оригиналният немски език. Действието се разива в Германия и Трансилвания, а Влад Цепеш е изигран от Клаус Кински.

4. „Дракула“ на Франсис Форд Копола от 1992 г.

Тук историята е по-зловеща и еротична от предишните филми, атмосферата е повече готическа, а героите – кой от кой по-сложен. В ролите виждаме Гари Олдман като граф Дракула, Киану Рийвс изиграва  Джонатан Харкър, Антъни Хопкинс е професор Абрахам ван Хелсинг, а на Уинона Райдър е отредена ролята на Мина – съпругата на Джонатан Харкър. Шедьовърът на Франсис Форд Копола печели три награди Оскар за най-добри костюми, за най-добра звукова редакция и за най-добър грим, оставайки ненадмината класика в жанра.