Доставките на хиперколата Mercedes-AMG One ще започнат през 2021 година

Спомняте ли си Mercedes-AMG Project One – хиперкар, снабден с двигател от Formula 1 и максимална мощност от 1000 конски сили. Проектът беше представен преди близо две години, но все още не сме видели и един негов екземпляр от Афалтербах. Според немското издание Auto Motor Sport обаче, хиперколата вече се казва Mercedes-AMG One и ще трябва чакаме до 2021 г., за да я видим на пазара.

Какъв е проблемът? Според информацията не е лесно да се адаптира двигател, предназначен за F1, за използване в улично превозно средство. Докладът цитира анонимен вътрешен човек, който твърди, че специалистите са „подценили задачата“ да преработят мощния 1.6-литров V6.

В същото време актуализираните разпоредби за тестване и за отделяне на вредни емисии направиха правилата много по-строги в Европа. Световната хармонизирана процедура за тестване на леки превозни средства (WLTP) е ориентирана към възможно най-реални условия, което принуди някои автопроизводители да намалят мощността или дори да преустановяват изработването на определени модели. Mercedes-AMG трудно може да направи това, тъй като обеща на феновете си хиперкола с легитимен двигател от F1 и поне 1000 конски сили. Ще бъдат произведени само 275 екземпляра, като всичките са вече продадени. Цената на Mercedes-AMG One е 2.7 милиона долара, а собствениците със сигурност ще настояват немския автопроизводител да спази обещанието си.

Освен усложненията поради вредните емисии, трябва да се имат предвид и спецификите на двигателя от Formula 1. Човек не просто влиза в състезателен болид и натиска старт бутона. Автомобилите във F1 дори нямат такъв бутон – двигателите се задействат външно. Преди това да се случи, маслото трябва да се загрее. Проблем представлява и животът на този малък двигател, който работи на страшно натоварване. Разбира се, тези 275 екземпляра няма да бъдат за ежедневно ползване, но надеждността е задлъжително условие.