Дни на скаути и пощальони –съботно-неделните предложения

На 15 февруари се отбелязва Международният ден на скаутите, а на 16 февруари – Международният ден на пощальоните и куриерите. Затова взимайте раниците и отидете на поход. Преди това си купете марки и пощенски плик, в който да сложите пътеписа си и листенце или клонче от мястото с постигнатата цел, което да изпратите на приятел у нас или в чужбина.

 

Такава цел може да бъде хижа Плевен в Средна Стара планина, до Априлци. Там, в двата почивни дни, се провежда Фестивалът на зимната планина, насочен към всички планинари с интерес към зимните преходи и активности.

Организаторите на фестивала планират: изкачване с водач на вр. Ботев, начални стъпки в катеренето по замръзнал водопад с инструктор, ски туринг и фрирайд с водач, посещение на пещера с водач, прожекции на филми, представяне на български алпинисти и пътешественици, запознаване с училището за планински водачи.

Но ако точно в тези дни имате нужда не от епистоларна комуникация и екстремни зимни преживявания, а от задушевни приказки, посетете „Споделено по женски“, организирано от Дамския клуб „Бизнес на високи токчета“.

В Mishel ART Gallery са подготвили богата програма с много теми за обсъждане, като например „Защо връзките ни прегарят и как да продължим да живеем щастливо?“ (с лектор Силвия Куманова), „Как да отложим остаряването и да удължим живота“ (д-р Татяна Стоянова), „Как да намерим идеален партньор?“ (белгийският специалист по семейни отношения Моник Де Клерк), „Какво се случва с Мъжкото и Женското днес? Какво пречи на жените да бъдат Жени и на мъжете да бъдат Мъже?“ (с Мадлен Алгафари)

В неделя програмата продължава с още разнообразни съвети, сред които и тези на Де Клер на тема „Разбиране и честност в отношенията и тяхното значение“.

Ако пък честността в отношенията я разбирате най-вече като „in vino veritas”, то следващите предложения са за вас.

Традиционен празник „Трифон Зарезан“ – с. Долно Спанчево

В село Долно Спанчево в двата почивни дни лозарският празник „Трифон Зарезан” събира лозари, винари  и много ценители и туристи за дегустация. Във винарска изба РУПЕЛ от 10.00 часа до 16.00 ч. ще имате възможност за безплатни посещения и дегустации, включително и на нови реколти (пет реколти бяло вино от сорта Тамянка,). За 11.00 часа е предвиден водосвет за здраве и берекет в чест на Свети Трифон, след което ще станете свидетел на автентичен ритуал по зарязване на лозите.

Не пропускайте кулинарната изложба от майсторски приготвени домашни баници, пити и други специалитети, с конкурсен характер. Всеки участник в изложбата ще получи бутилка вино. Желаещите да опитат от вкусните изкушения, могат да го направят, като си купят специален талон, от който средствата ще бъдат дарени за животоспасяваща операция на малката Никол.

В празничната програма ще може да видите русалийски танци, изпълнени от сдружение „Русалии“, както и традиционни за село Кулата хора и танци, изпълнени от фолклорна формация „Македонци”. Програмата ще завърши с песните на Катерина и Зорница Стоянови.

„Празник на кукерите и маските“

Съботата може да я посветите и на Традиционния празник на кукерите и маските „Да прогоним злото заедно“ в Айдемир. Силистренското село е домакин на най-големия в Североизточна България „Празник на кукерите и маските“. Проявата се организира за 45-и път от община Силистра, кметството и читалище „Родолюбие-2006 г.“ в Айдемир.

Празник „Ялова понуда“

Ако искате да се запознаете с нетрадиционни обичаи, в съботния ден посетете празника „Ялова понуда“ в дряновското село Гостилица. Традицията повеля в деня след празника Трифон Зарезан „яловите“ жени да се събират и да обикалят из селото в търсене на мъж – плячка. Щом го срещнат, те го вдигат на ръце, а той трябва да се откупи. Ако не го направи,според стария вакханкски обичай той трябва да бъде разкъсан на парчета.

Разбира се, празникът в Гостилица ще мине в шеги и закачки, подготвени от групата за изворен фолклор „Гостиливски баби“. Те пресъздават народни обичаи, характерни за областта – Ладуване, Трифон Зарезан, Ялова понуда, Лазаруване. Вероятно ще ги попитате дали в ритуала с отвличането на мъжете, няма и някой посредник по предаване на откупа… Но ако имате по-сериозни кариерни намерения за вас или за децата си, последното предложение е за вас.

Базар на професиите в Бургас

На 15 февруари от 10.30 часа до 13.00 часа в Младежкия културен център в Бургас местната община и Центърът за подкрепа на личностното развитие организират информационния форум „Базар на професиите“. Той има за цел да помогне на учениците от VI и VII клас да изберат най-подходящата за тях профилирана или професионална гимназия. Ще бъдат представени 21 учебни заведения. Избирайте мъдро и винаги с едно наум – съучениците ви да са приятна компания, с която да искате да прекарате не само петте дни от седмицата, но и съботата, и неделята, преодолявайки скаутски предизвикателства или просто споделяйки тийнейджърските си несгоди.