Дипломацията на целувките: жестовете на политиците са по-красноречиви от думите им

Срещата на върха на Г-7, която приключи неотдавна във френския Биариц, показа, че вниманието на обществеността по света днес е привлечено не толкова от политическите изявления за промените в климата или тарифната война между САЩ и Китай, колкото от начина, по който световните лидери общуват. Не е толкова важно кой какво казва,  друго нещо са жестовете на внимание, които обменят лидерите на държавите  членки на Г-7 и техните съпруги.

Целомъдрената целувка по бузата, с която първата дама на САЩ Мелания Тръмп награди канадският премиер Джъстин Трюдо, се превърна восновната новина през миналия уикенд.  Може би – защото и двете действащи лица се открояват на фона на другите със своята относителна младост, безусловна привлекателност и безспорно усещане за стил.

Мелания Тръмп запечата прочутата си целувка на бузата на Джъстин Трюдо, докато се подготвяше за така наречената „семейна снимка“ – групова фотография, в която участниците на срещата са увековечени със съпрузите си. Идвайки за фотосесията, първата дама на Съединените щати привлече вниманието на всички с червената си рокля на  Alexander McQueen, засенчвайки дори домакинята на вечерта Бриджит Макрон, облечена в мини рокля, бродирана със сребърни пайети.

Наблюдателите не пропуснаха да отчетат своеобразното съперничество между съпругите  на лидерите на двете държави, което не завърши с битка на тоалетите. Отначало те забелязаха, че Бриджит Макрон целува Доналд Тръмп по бузата, след това откриха, че Мелания Тръмп  целува Джъстин Трюдо.

В самите целувки няма нищо особено: французите се целуват два пъти, когато се срещнат, дори ако току що са се запознали. А в американската традиция светска целувка, при която хората всъщност не се докосват  с устни, е изцяло социално приемлива. Но тоалетите и общото настроение, в което подобни жестове са по-любопитни от изказванията, си свършиха работата: Интернет беше залят със снимки на Мелания Тръмп, а коментаторите започнаха да се състезават по остроумие.

Трябва да се признае, че първата дама на САЩ наистина отправи изключително нежен поглед на канадския министър-председател, а изражението на Доналд Тръмп беше по мрачно от тъмен облак. Иначе щяха ли да се появят подобни коментари в Интернет? „Изглежда, че Мелания мисли да избяга в Канада“, „Мелания е готова да рискува всичко“, „Всеки трябва да си намери някой, който ще го гледа, както Мелания гледа  Джъстин“,  написаха потребители в социалните мрежи.

На фона на ярката Мелания малцина забелязаха още една неловка целувка – между Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел. Тя изглеждаше изключително неудобна, защото американския президент той  сочно млясна германския си колега по бузата, вместо да размени с нея светска въздушна целувка.

Впрочем всеки път, когато Доналд Тръмп обменя поздрави с други световни лидери, се случва по нещо неловко. През юни тази година, докато бе на посещение във  Великобритания, той наруши кралския протокол на официалната вечеря в  Бъкингамския дворец. Тогава, докато произнасяше тоста си, американският президент докосна гърба на Елизабет Втора, което е строго забранено – простосмъртни нямат право да докосват монаршеските особи.

Американският президент не се стеснява да пипа други световни лидери – през 2018-а медиите обърнаха внимание на ласките, с които той буквално обсипа Еманюел Макрон. Когато през април миналата година президентът на Франция, заедно със съпругата си, пристигна в Съединените щати на първото си държавно посещение, Доналд Тръмп обсипа с многократни целувки на френския президент, обвива го в топла прегръдка и дори публично изчисти предполагаема прашинка от сакото му. Тогава медиите нарекоха отношенията между двамата лидери „броманс“ – определение за  топло приятелство между двама хетеросексуални мъже.

По-късно обаче, през ноември 2018-а, когато президентът Тръмп и съпругата му пристигнаха в Париж, за да отпразнуват 100-годишнината от края на Първата световна война, бе забелязано известно охлаждане в отношенията между двамата президенти.  При публичното им ръкостискане бе очевидно, че Тръмп се опитва да освободи ръката си, докато Макрон не я пуска.

И все пак в дипломацията на целувките няма равен на бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Люксембургският политик се прочу с проявите си на нежност към своите колеги, които не само потупваше по рамото, но и целуваше по главата.  Ако по-рано подобни маниери минаваха за ексцентричности, на които рядко се обръща внимание, днес начинът, по който политиците се отнасят един към друг, предизвиква все по-голям интерес. Защото понякога езикът на тялото е по-честен от думите.