Девет задължителни правила за визията на първите дами, които те редовно нарушават

Външният вид на първата лейди е част от имиджа на държавата. Дрескодът и дори нормите на поведение се регламентират строго от службата на дипломатическия протокол, и президентските съпруги за длъжни да ги спазват на международни срещи и официални мероприятия. Нещо повече, съществуват и неписани правила, които определят обществения живот на главните лица в държавата.

Разказваме ви как не бива да се появяват първите дами на публични прояви и кои от тях не спазват правилата. 

 

Ярък грим

Съпругата на държавния глава не може да си позволи ярки акценти в грима, дори „опушените очи“ не се приемат добре. Това правило произхожда от британските кралски семейства. Сенките за очи трябва да са с пастелни нюанси, но за предпочитане е само спирала + дискретна очна линия. Това правило най-често не се спазва от Мелания Тръмп, която не се отказва от любимия си опушен грим.

 

Сандали

Първата дама не бива да се появява на събития с отворени обувки. Дори при силна жега е забранено да показва петите или пръстите на краката си. Обувките пък не трябва да са украсени с  ципове, мъниста, каишки или да са на платформа в предната  част. Това правило често не се спазва от съпругата на президента на Аржентина – Джулиана Авада, която предпочита да носи сандали в горещините.

Ярки червила и гланцове за устни

Червеното червило и яркият гланц за устни привличат много погледи, така че на съпругите на държавните глави е забранено да оцветяват ярко устните си на официални събития. Това правило съществува от дълги години и подобно на много други, води началото си от етикета на британските кралски семейства. Червилото трябва да е леко и матово. Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която обича да слага гланц на устните си, пренебрегва това правило.

Липсата на чорапогащник

Съпругата на президента не бива да се появява пред публика с голи крака. Дрескодът позволява използването на полупрозрачни чорпогащници с телесен цвят без блясък. На неформални мероприятия е допустимо да се носят черни чорапогащници. Единствента първа дама, която нарушава това правило е съпругата на американския президент Мелания Тръмп, чиито красиви крака могат да бъдет видени на много обществени събития.

 

Ярък маникюр

Първите дами трябва да забравят също за дизайна на ноктите, кристалите и ярките нюанси. Ноктите могат да бъдат бледо розови, с пастелни цветове, позволен е и френския маникюр. Гел лакът и други дългосрочни покрития не са препоръчителни. Причината е, че маникюрът на първата лейди трябва винаги да съответства на останалата част от визията й, така че понякога се налага да промени цвета на лака за нокти в рамките на деня.

Перлен грим и блестяща кожа

Хайлайтърите, шимърите, перлените нюанси, светлоотразяващите пудри –  всичко това също е забранено. Президентските съпруги много често попадат пред обективите на камерите и впоследствие целият този блясък със сигурност се вижда на снимките. Пудрата трябва да бъде перфектно съчетана с цвета на кожата, приемливи са матовите ружове в леки тонове. На банкет в Лондон възникнаха проблеми с първата дама на Китай, чийто гримьор се бе престарал с полупрозрачната пудра. На всички снимки лицето на Пън Лиюен изглеждаше така, сякаш бе поръсено с брашно.

Късите поли, дълбоките деколтета

Очевидно е, че съпругите на държавните глави не бива да показват голи части от тялото си на публични места. Под забрана са дори сукманите. Изобщо всички тоалети трябва да са с ръкави, защото е недопустимо първата лейди да демонстрира мишниците си. Дамите обаче редовно нарушават това правило. Колкото до полите над коляното, те са най-предпочитани от  съпругата на френския президент Бриджит Макрон.

Цветното облекло

Съпругата на президента може да използва 2 или 3 цветни нюанса в един тоалет, но не повече. Освен това облеклото на първата дама трябва да се съчетава с дрехите на съпруга й. Забранени са не само ярките, крещящи цветове, но и ярките детайли. Най-често това изискване бе нарушавано от Мишел Обама, която обичаше да се появява на събития в рокли с ярки цветове и флорални щампи.

Визията трябва изцяло да съответства на събитието

Понякога се налага президентските съпруги дълго да избират облеклото си така, че то да съответства на официално мероприятие, дипломатическо пътуване или на посещение в благотворителна фондация. Образът на първата дама трябва да бъде напълно съобразен със събитието. Рекордьор в нарушаването на това правило е Мелания Тръмп.