Deutsche Bank продала 7-метровия „Фауст“ на Рихтер

Deutsche Bank намалява колекцията си от произведения на изкуството и е продала едно от знаковите произведения на Герхард Рихтер, съобщи „Зюддойче цайтунг“.

 

Те цитират и говорителя на банката, който е обявил във Франкфурт, че „Deutsche Bank държат на колекцията си, ще продължат да събират културни артефакти и да популяризират съвременното изкуство, макар и в по-малка степен от преди“.

От Deutsche Bank уточняват, че от десет години колекцията им е в процес на свиване. В момента тя съдържа 55 000 артефакти, а първоначално е имала 59 000 произведения на изкуството. Основната причина е, че колекцията е преминала през процес на прекатегоризация. Например, отделни творби са били групирани заедно, а други, които не са отговаряли на основния фокус на колекцията – рисунки и фотографии – са били продавани.

Фриделм Хюте.

Според официални отчети на банката преди време тя е продала картини на експресионистите Емил Нолде и Алексей фон Явленски, както и на абстракциониста Пийт Мондриан. Бил е продаден и триптих на най-известния и най-скъп германски художник Герхард Рихтер. Това е прочутият „Фауст“ от 1980 г., висял в офиса на Deutsche Bank в Ню Йорк – едно от 900-те й представителства, в които банката е изложила произведения на изкуството.

„В новото пространство, в което предстои да се преместим, няма място за почти 7-метровото произведение“, обяснява Фриделм Хюте, отговарящ дълги години за колекцията на банката – още от 80-е години на миналия век.

По данни на „Ханделсблат“ „Фауст“ бил продаден американски колекционер, без да се организира търг, като финансовата институция не е посочила нито купувача, нито постъпленията от продажбата.

От германския икономически всекидневник коментират, че Deutsche Bank „тихо и бавно продават колекцията си“, като оценяват „Фауст“ на 100 милиона евро. Те обясняват акцията на банката с изчислените й загуби в размер на 5.7 млрд. евро и коментират, че на онлайн аукциони и в момента може да се наддава за графики от колекцията на Deutsche Bank.