Десетте най-интригуващи заглавия на филмовия фестивал във Венеция

Как ще изглеждат филмовите фестивали в епохата след пандемията? Това е въпрос, на който ще се опита да отговори 10-дневният Венециански филмов фестивал, който подготвя 77-ото си издание с физическо присъствие. Очаква се да започне на 2 септември.

 

Тази година правят впечатление редица независими проекти. Показателно е също така, че 44% от филмите, които се състезават за голямата награда – „Златен лъв”, са режисирани от жени. Това е значително увеличение в сравнение с миналата година, когато само 9.5% от филмите бяха режисирани от дами – нещо, на което председателят на журито Кейт Бланшет обърна внимание в качеството си на борец за равенство между половете.

 

Ето за кои филми се предполага, че дълго време след фестивала ще бъдат обсъждани:

 

1. Nomadland („Земя на номади”)

Китайската режисьорка Клоуи Жао снима „роуд муви” с двукратната носителка на „Оскар” Франсис Макдорманд, която както си живее в каравана, решава да предприеме епично пътуване през американския запад. Причината – градът й е изпаднал в икономически колапс. Очаквайте невероятно красиви пейзажи в един филм, който може да се определи като трогателно изследване на многото несигурни моменти в нашия съвременен живот.

2. Mainstream („Мейнстрийм”)

Сред актьорите ще видим Андрю Гарфийлд, Мая Хоук (дъщерята на Ума Търман и Итън Хоук), Джейсън Шуорцман и Алекса Деми. Режисьор е Джия Копола, която прави безжалостен разрез на интернет културата. Филмът е посветена на група аутсайдери, които стават много популярни, след като пишат дълги антитърговски тиради. Но всъщност бързо отстъпват от тези си разбирания за живота само и само да звучат актуално.

3. Pieces of a Woman („Парчета от жена”)

В главната роля ще видим Ванеса Кърби. Под режисурата на Корнел Мундруцо тя се въплъщава в ролята на скърбяща майка, чийто живот трагично се обърква след домашно раждане. Освен Кърби в този изключително дискусионен филм ще видим Шая Лабъф, Сара Снук и Елън Бърстин.

4. Lacci („Връзки”)

Очакванията към тази семейна драма на италианския режисьор Даниеле Лучети са големи – след повече от десетилетие това е първият италиански филм, който ще бъде показан на откриването на Венецианския фестивал. Не пропускайте изпълненията на  Алба Рорвахер и Луиджи Ло Кашо, които изграждат образите на мъж и жена, чийто брак е в криза, а те не престават да се лъжат и изнудват до последната сцена, когато настъпва неочакван обрат.

5. The World to Come („Светът, който идва”)

Норвежката режисьорка Мона Фастволд снима история за две съпруги на фермери в Америка от XIX век. В ролите ще видим Катрин Уотърстън и Ванеса Кърби, а техните съпрузи ще бъдат изиграни от Кейси Афлек и Кристофър Абът. Лиричният пейзаж ще допринесе за още по-натрапчивото усещане за изолация и скука.

6. Wife of a Spy („Съпруга на шпионин”)

Това е най-новото предложение на японския режисьор Кийоши Куросава – един вълнуващ романтичен исторически епос с участието на Ю Аои и Исей Такахаши. Действието се развива в навечерието на Втората световна война, когато търговец напуска Кобе, в което оставя любимата си, и се отправя към Манджурия. Пътешествие – което води след себе си до поредица опустошителни събития.

7. The Duke („Херцогът”)

Това е невероятна история, базирана на действителен случай. Става дума за Кемптън Бънтън – ексцентричен британски пенсионер, който е обвинен, че е откраднал картина от лондонската Национална галерия. Трогателната комедия е режисирана от Роджър Мичъл. В ролите на крадеца и съпругата му са Джим Броудбент и Хелън Мирън, които обещават да видите една необикновена обирджийска история, каквато не сте гледали друг път.

8. Nowhere Special („На едно обикновено място”)

Самотен баща (в ролята Джеймс Нортън) е посветил живота си на отглеждането на малкото си дете. В един момент обаче, разбирайки, че му остават само няколко месеца живот, той спешно трябва да се погрижи за разни други ангажименти… Сърцераздирателната история на известния италиански продуцент  и режисьор Уберто Пазолини е изпълнена с огромно съчувствие към измъчения човек, изправен пред едно невероятно трудно решение.

9. Miss Marx („Госпожица Маркс”)

Чаровната британска актриса Ромола Гарай изгражда страхотен образ под режисурата на Сузана Никиарели. Тя е най-малката дъщеря на Карл Маркс – огнена феминистка и борбена профсъюзна активистка, бореща се срещу детския труд. Но докато се отдава на обществена дейност, любимият й изневерява и в крайна сметка я изоставя. Раздялата е с фатални последици.

10. Lovers („Любовници”)

Френската режисьорка Никол Гарсия събира за еротичния трилър актьорите Стейси Мартин, Пиер Нине и Беноа Мажимел. Сюжетът се върти около семейно ваканционно пътуване, което приема неочакван обрат – съпругата започва опасна афера с бившето си гадже.