Десет боливудски филми, които си струва да гледате

Филмовата индустрия в Индия – Боливуд надмина и нигерийския Ноливуд, и американския Холивуд. И не привлича само индийски зрители, въпреки че населението й – 1.392 милиарда души – представлява над 17% от цялото човечество. Но каква е причината боливудското кино да се харесва толкова много?

 

Някои кинокритици твърдят, че има изпитана формула за добър боливудски филм – красива романтична история, силен саундтрак, твърде сладникави главни герои, предсказуеми сюжетни обрати. Други казват, че тайната на Боливуд е много по-проста – от началото до края на филма всичко е изпипано така, че да отговаря на една единствена цел – да е пиршество за очите, душата и слуха на зрителя. И така два часа (боливудските филми са известни с това, че са дълги). Ето десет филмови заглавия, които си струва да гледате.

1. „Майка Индия“ (1957)

Тази епична драма е посветена на живота на бедна жена, принудена да се грижи сама за двамата си синове. Мъжът й я е напуснал и тя сама трябва да се справя с кредитор, който я преследва и заплашва. Във времето, когато е създаден, филмът „Майка Индия“ е една от най-скъпите филмови продукции. Любим филм на няколко поколения индийци.

2. „Лагаан“ (2001)

Думата „лагаан“ се превежда като данък върху земеделската продукция, но нека това заглавие не ви отблъсква. Историята е за град в Индия, където населението е възмутено от безпрецедентното увеличаване на данъците. Земеделските производители са принудени да търсят всякакви начини да умилостивят офицерите от британската армия, които идват да събират данъка. Един от тях е игра на крикет.

3. „Девдас“ (2002)

Шах Рук Хан е известен индийски актьор, който печели годишната награда – най-добра мъжка роля за ролята си на Девдас Мукерджи. Въпросният Девдас се завръща в Индия, след като преди това е живял няколко години в Англия, където е учил право. Той се влюбва в съседката си, но родителите й са против брака им. Ето защо я омъжват за друг. Той е съкрушен и постепенно се пропива. Намира нова любов в живота си, която обаче е не толкова силна и много трудно му помага да се справи с алкохолизма .

4. Dhoom 2 (2006)

Този филм опровергава тезата, че продължението на една киноистория е винаги по-слабо от първия вариант. Dhoom 2 представлява „Бързи и яростни“, но на хинди и съдържа много повече песни, които лесно може да запеете.

5. „Джода Акбар“ (2008)

В този филм си партнират Ритик Рошан и Айшвария Рай, която е смятана за една от най-красивите жени на света – носителка е на титлата „Мис Свят“ за 1994 година. Сюжетът е нестандартен – брак по сметка се превръща в страстна любов между принцеса Раджпут и крал Могол, която обаче е изложена на риск от задаваща се религиозна война.

6. „Ек Та Тигър“ (2012)

Екшън иконата на боливудското кино – Салман Хан играе индийски таен агент с прякор „Тигъра“. Той е изпратен с мисия в Ирландия – да следи известен учен, за когото се подозира, че вероятно помага на военните в Пакистан.

7. „Кутия за обяд“ (2013)

„Кутия за обяд“ (Lunchbox) е от онези красиви, трогателни филми, които разказват история, за която изобщо не сте и предполагали, че може да предизвика интерес у вас. Във филма жена на име Ила се опитва да привлече отново интереса на съпруга си към себе си, като му прави специален обяд. Планът се обърква, защото обядът попада при вдовец, който не желае да има никакви социални контакти. В резултат на грешката с обяда обаче той си намира верен приятел.

8. „Мери Ком“ (2014)

Приянка Чопра участва във вдъхновяващ спортен филм за бокс иконата Мери Ком. Животът й е изпълнен с перипетии – първо се занимава с тежка земеделска работа, а после става шесткратен световен шампион по бокс за аматьори.

9. „Баджирао и Мастани“ (2015)

Когато Пешва Баджирао (Ранвир Синх) се влюбва в Мастани (Дипика Падуконе), дъщеря на цар Раджпут, от чиято бойна помощ се нуждае, той вече е оженен за Кашибай (Приянка Чопра). Оформя се любовен триъгълник, който променя живота на всички.

10. „Хички“ (2018)

Сюжетът се върти около амбициозната учителка Наина, която сбъдва мечтата си да започне работа като гимназиален учител. Единственото, което й пречи, е синдромът на Турет. Тя има тикове, които предизвикват смях сред учениците, и я карат да се замисли дали наистина винаги има смисъл човек да се бори за сбъдването на мечтите си.