De Tomaso P72 има двигател с мощност 5.0 V8 с 700 коня

Легендарното име De Tomaso презентира своя нов красив проект P72, отбелязвайки завръщането на марката точно навреме за 60-годишнина си. Компанията представи новия спортен автомобил по време на фестивала на скоростта Goodwood 2019. Колата използва шаси от монокок с въглеродни влакна, изработено по стандартите LMP1. Чистокръвният наследник на P70 се върна на сцената, за да разкрие какво ще го захранва и какво ще представлява.

 

Подобно на незабравимите P70, Mangusta и емблематичния Pantera, използван от двигатели на Ford, новият P72 има Blue Oval чисто ново сърце. Това е 5.0-литров V8 агрегат, настроен от върховните Roush, за да развие около 700 конски сили и максимален въртящ момент от над 825нютон-метра, прехвърлени на колелата по изключителен начин чрез шестстепенна ръчна скоростна кутия, разработена от De Tomaso. Цифрите на мощността ще бъдат постигнати с подаването на двигателя с 91 октаново гориво.

Двигателят на Ford се очертава с повече от 7500 оборота в минута и обещава да предложи линейна крива на мощността, „напомняща чистотата на естествения стремеж“, както и силен звук, подобен на американските автомобили с V8 двигатели от миналото. Инженерите се съсредоточиха върху минимизирането на звука, генериран от нагнетателя, в опит да имитират шума на NA двигателя колкото е възможно повече и да предизвикат звука на американските автомобили от тип мускул през 60-те години.

P72 е разработен като голям и мощен автомобил с двигател, който напълно ще отговаря на наредбите за емисиите на европейските пазари, както и в Съединените щати. Обещава се „симфонична изпускателна система“, но Де Томасо казва, че ще трябва да изчакаме още няколко месеца за видео и аудио, за да чуем всъщност презареждания V8 да пее своята мелодия. Използването на 5.0-литровия V8 на Ford Mustang GT означава, че собствениците няма да имат проблеми с получаването на резервни компоненти, тъй като двигателят се възползва от солидна поддръжка след продажбата с много налични части.

Като освежен ретро автомобил оформеният P72 ще използва същото шаси от въглеродни влакна като Apollo Intensa Emozione (IE) и ще бъде произведен само в 72 бройки, като всеки от тях носи приблизителна начална цена от 750 000 евро.