Държавите само с 1 милиардер

Приблизително 2100 са милиардерите на планетата, според списание Forbes. Мнозинството от тях живеят в държави като САЩ, Китай, Германия, Русия и Великобритания, но има и страни, които могат да се похвалят само с един милиардер. Кои са те и на колко се равнява богатството им спрямо БВП на всяка държава?

 

Кристоф Целер от Лихтенщайн – 3 млрд. долара

Бившият изпълнителен директор (от 1990-а  до 2003-а) на Ivoclar Vivadent AG сега е член на нейния контролен съвет. Лихтенщайнската компания за дентални продукти разполага с офиси в 25 държави. От 1948 г. фирмата е била собственост на дядото на Кристоф Целер, д-р Адолф Шнайдер, който я купва същата година. Богатството му се равнява на 48.2% от БВП на страната.

Нейтън Кирш от Есватини – 5.3 млрд. долара

Южноафриканецът, който живее сега в Есватини (бившия Свазиленд), притежава 70% от акциите на Jetro Holdings – доставчик на едро на стоки за малки магазини и ресторанти. Също така инвестира в развитието на търговски имоти. Богатството му се равнява на 112% от БВП на страната.

Бидзина Иванишвили от Грузия – 4.9 млрд. долара

Грузинецът натрупва богатството си в металообработването и банковата индустрия в Русия, преди да се завърне обратно в Грузия през 2013 година. Премиер е на Грузия в продължение на 13 месеца между 2012-а и 2013-а. Богатството му се равнява на 30.2% от БВП на страната.

Исаад Ребраб от Алжир – 3.8 млрд. долара

Основател и изпълнителен директор на най-голямата частна компания в Алжир – Cevital, която притежава една сред най-големите захарни рафинерии в света. Собственост на компанията са и италианска стоманодобивна фабрика, френски производител на уреди и немска компания за пречистване на вода. И петте деца на Исаад Ребраб работят в Cevital. Богатството му се равнява на 2.1% от БВП на страната.

Йон Циряк от Румъния – 1.1 млрд. долара

Бившият спортист има миноритарен дял в румънската застрахователна компания Allianz-Tiriac и е настоящият президент на Румънската федерация по тенис. През 1990 г. основава Banca Țiriac – първата частна банка в следкомунистическа Румъния. Допълнително инвестира в автокъщи, петрол и недвижими имоти. Богатството му се равнява на 0.4% от БВП на страната.

Изабел душ Сантуш от Ангола – 2.2 млрд. долара

Тя е дъщерята на бившия президент на Ангола Жузе Едуарду душ Сантуш и първата му съпруга, рускинята Татяна Куканова. Според Forbes, Изабел душ Сантош придобива дялове в анголски компании, като банки и телекомуникационна фирма, по време на управлението на баща ѝ. Богатството ѝ се равнява на 2.0% от БВП на страната.

Файсал Бин Касим Ал Тани от Катар – 1.2 млрд. долара

Катарецът е основателят и председателят на Al Faisal Holding – един от най-големите конгломерати на Катар, който притежава повече от 20 хотела по света, включително St. Regis в столицата на САЩ Вашингтон и Маями и W Hotel в Лондон. Холдингът му притежава също мажоритарен дял в компанията Aamal, която специализира в продажбата на медицински консумативи и фармацевтични продукти и разполага с недвижими имоти в Катар. Богатството му се равнява на 0.6% от БВП на страната.

Бьорголфур Тор Бьорголфсон от Исландия – 2.2 млрд. долара

Предприемачът започна да натрупва богатството си в руската бирена индустрия, съосновавайки пивоварната „Браво“ и създавайки марката бира „Бочкарев“. Той има инвестиции в полски и чилийски телекомуникационни компании, криптовалути и стартъпи, включително Zwift, BeamUp и Deliveroo. Бьорголфсон почти банкрутира по време на кризата през 2008 -а, когато трябва да изплати близо 10 млрд.  долара дълг. Богатството му се равнява на 8.5% от БВП на страната.

Мохамед Девджи от Танзания – 1.9 млрд. долара

Той е изпълнителен директор на основания от баща му през 1970 г.  танзански конгломерат METL, занимаващ се предимно с производството на текстил, смилане на брашно, напитки и ядливи масла в поне шест африкански държави. През 2016 година Мохамед Девджи обещава да даде поне половината от богатството си за благотворителност.  Две години след това е отвлечен и държан в плен в продължение на девет дни. Богатството му се равнява на 3.3% от БВП на страната.

Мария Фернанда Аморим от Португалия – 4.9 млрд. долара

След смъртта на съпруга ѝ Америко Аморим през 2017-а, тя и трите ѝ дъщери наследяват богатството му, което впоследствие инвенстират в семейния бизнес за създаване на коркови тапи Corticeira Amorim, както и международни инвестиции в енергетиката и банките. Мария Фернанда притежава около 18%  от акциите в португалската петролна и газова компания Galp Energia. Богатството ѝ се равнява на 2.0% от БВП на страната.