Далеч от дома: къде почиваха западните политици

Доналд Тръмп – във Флорида, Джъстин Трюдо – в Коста Рика, а Борис Джонсън  на Карибите: западните лидери си взеха отпуск за Рождество Христово.

Западният свят идва на себе си след коледните  празници. И политиците, като всички останали, дояждат остатъците от пуйката и сортират неуспешните подаръци. И те, като жителите на страните, които са им поверили управлението, празнуват. Много от тях поздравиха гражданите, докато бяха в кратък отпуск.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и семейството му прекараха време във Флорида, в резиденцията му Мар а Лаго, която той нарича Южния Бял дом.
В навечерието на Рождество Тръмп публикува видеообръщение  към гражданите на страната в своя Twitter, в което заедно със съпругата си Мелания поздрави американците и пожела на всички мир. „Особено се молим за военнослужещите, които са далеч от дома и отново се надяваме на мир между народите и щастие в целия свят“, казаха президентът и съпругата му на фона на коледното дърво.По-късно, вечерта на 25 декември, Тръмп публикува и след това изтри два туита, свързани с импийчмънта, обявен неотдавна от Камарата на представителите. В един постовете той нарече говорителят на камарата Пелоси „лудата Нанси“, а във втория  заяви, че демократите мечтаят да отнемат мнозинството в сената от републиканците.

Според CBS News, на Коледа Тръмп е бил на църква, а след това е бил видян да вечеря с адвоката Алън Дершовиц, който му оказва сериозна подкрепа във връзка с импийчмънта.

Канадският колега на Доналд Тръмп, премиерът Джъстин Трюдо, си отпочива още по-на юг – той поздрави гражданите на страната си бидейки на почивка в Коста Рика. Въпреки това в коледното си обръщение към гражданите той говори за това колко е хубаво да се празнува Коледа в Канада.
Католик по вероизповедание, Трюдо започна с това, че семейството му се присъединява към празника заедно с другите християни, а след това той изброи какво правят сънародниците му, които празнуват – споделят трапезата с приятели, забавляват децата с игри в снега и се събират около украсената коледна елха. Според Трюдо, в самата Канада Коледа е специален празник, когато хората „дават и връщат“. „Дъжд, слънце или сняг – ние, канадците, винаги се грижим един за друг“, казва Трюдо във видеообръщението си. „От помощ за съседа да изчисти алеята пред дома си до чиния с топла супа за нуждаещите се: ние протягаме ръка към другия и това ни сближава.“

Софи Грегоар-Трюдо не присъства във видеото на канадския министър-председател, но публикува негова неофициална снимка с децата им в своя Instagram. На нея се вижда как Джъстин Трюдо украсява коледното дърво с Адрийн, Ела-Грейс и Ксавиер.

Между другото, Коледа не е единственият празник, който канадският лидер отбелязва на 25 декември. Джъстин Трюдо също е роден на 25 декември, но през 1971 г., в семейството на тогавашния министър-председател на Канада Пиер Трюдо. Две години по-късно, отново на 25 декември, се ражда братът на Джъстин – Александър.

Премиерът на Великобритания избра за коледната си ваканция място, отдалечено максимално от родината му. Борис Джонсън отиде на остров Мъстик, който е част от карибската държава  Сейнт Винсънт и Гренадини.

Според The ​​Times, там Джонсън и приятелката му Кери Симъндс са си почивали в компанията на семейство фон Бисмарк – наследниците на първия канцлер на Германия Ото фон Бисмарк.

Островът е изключително популярен сред милионери, звезди от шоубизнеса и кралски особи –  посещаван е от Мик Джагър, херцозите на Корнуол, сестрата на Елизабет II, принцеса Маргарет. Вкусът към луксозните почивки отличава Джонсън от неговите предшественици: миналата година Тереза ​​Мей прекара ваканцията си в Уелс, а Дейвид Камерън със семейството си често почиваше в Корнуол.