Да си спомним за Нолън Милър, любим дизайнер на Елизабет Тейлър и Джоан Колинс

„Голям късмет имах да работя с дизайнера Нолън Милър, на когото дължа гардероба на Алексис Керингтън! Много се забавлявахме!”

 

 

 

 

 

Тези думи принадлежат на легендарната актриса Джоан Колинс, чиято звезда изгрява на небосклона с телевизионния сериал „Династията” и с ролята й на бившата госпожа Керингтън. В известната сапунка тя е първата съпруга на петролния магнат Блейк Керингтън (Джон Форсайт), който си има проблеми не само с бизнес конкурентите – семейство Колби, но и с разглезените си и объркани деца, които не са особено щастливи, че новата съпруга на баща им е неговата бивша секретарка Кристъл (Линда Евънс). Действието се развива в Денвър, Колорадо.

Джоан Колинс в ролята на Алексис Керингтън в „Династията“.

А Нолън Милър, който точно днес щеше да навърши 87 години, има немалка заслуга, поредицата да има толкова запалени зрители. Не само заради красивите жени, а заради тоалетите – истинско произведение на изкуството. Милър шест пъти е номиниран за наградата „Еми” за костюмите и роклите в „Династията”, като през 1984 г. взима статуетката.

Джон Форсайт и Линда Евънс в „Династията“ в тоалети на Нолън Милър.

Тридесет и една години по-късно – през 2015 г. –Джоан Колинс продава на аукцион в Бевърли Хилс част от гардероба си в култовия сериал.

Бижута, създадени от Нолън Милър.

Освен с работата си за „Династията” от 80-е години Нолън Милър е известен и с дизайнерските си решения в продълженията „Семейство Колби” и „Династията: събирането”. Той често си сътрудничи с телевизионните продуценти Арън Спелинг и Дъглас Ес. Крамър, като например в комедията „Любовна лодка“ („The Love Boat“), „Вълшебният остров“ („Fantasy Island“).

Бижута на Нолън Милър.

Нолън Милър създава в продължение на десетилетия и бижута за телевизионния оператор QVC.

Любим моден дизайнер е на София Лорен и Елизабет Тейлър. Негово дело са роклите и костюмите на актрисата с теменужени очи във филма „Машинации в страната на чудесата“от 1985 г., както и гардеробът във филма „Двете госпожи Гренвил“ с Ан-Маргрет и Клодет Колбер, излъчван по телевизиите през 1987 година. И за работата си в двата филма той е номиниран за „Еми“ за костюми.

Елизабет Тейлър с тоалет на Нолън Милър.

Безспорно, любимец е и на Джоан Колинс, която е с негова рокля на петата си сватба. Всъщност, още като ученик, в 5-6 клас, Милър решава, че онова, на което иска да се посвети изцяло, са създаването на красиви тоалети за истински звезди. Това се превръща в амбицията на живота му, която не го напуска, въпреки че след гимназията работи на петролните полета в Тексас и Луизиана, а след завършването на университета – днешният Калифорнийският институт за изкуства – започва в цветарски магазин в Бевърли Хилс. Там именно, след случайна среща с продуцента Арън Спелинг, започва сбъдването на мечтата му.