Да си спомним за кралицата на съспенса

Днес е 4-и февруари. На тази дата през 1789 г. Джордж Вашингтон става първият президент на Съединените щати, избран след анонимно гласуване на 69 представители на 10 от 11-е щати, ратифицирали американската Конституция.

 

За Джордж Вашингтон  са писани много книги, но една от тях със сигурност влиза в топ 5 на любимите книги на американците за техния първи президент.

Това е първият исторически роман за Джордж Вашингтон и съпругата му Марта – „Любовната история на Маунт Върнън“, като първоначалното заглавие е „Устремени към небесата“. Това е девизът на семейството на майката на Джордж Вашингтон. Романът е издаден за първи път през далечната 1968 година.

Негов автор е Мери Хигинс Кларк – американската писателка, продала само в Съединените щати над 100 млн. копия от книгите си.

Преди да пристъпи към романа за президента, Мери Хигинс Кларк е сценарист на 4-минутна рубрика по радиото „Президентски потрет“, в която представя любопитни факти за живота на първите в Съединените щати.

В един момент обаче става невъзможно да се издържа само от работата си в радиото и решава да започне да пише роман. Тя е на 37 години, наскоро е останала вдовица, с пет деца, за които трябва да се грижи. Започва да работи по историята си между 5.00 часа и 7.00 часа сутринта, преди да заведе питомците си в училище. Така именно се появява „Устремени към небесата“, посветен на Джордж Вашингтон. При първоначалната си поява книгата не се радва на кой знае какъв търговски успех, но след като го завършва, Мери Хигинс добива увереност, че разказването на дълги истории й се отдава и тя се заема да си търси издател.

Големият ѝ успех идва с романа „Къде са децата“, който обаче е в различен жанр – този на съспенс-трилъра. По онова време тя е близо на 50 години. След като печели от романа си 3 000 долара, Хигинс се записва да следва философия.

У нас, при бърза библиографска справка в сайта на Националната библиотека, виждаме, че на обявената в САЩ за „Кралица на съспенса“ – Мери Хигинс, са преведени над 30 романа. Сред тях са „Не плачи, любима“ (1993), „Смъртта носи маска за красота“ (2015), „Домът, в който стените не помагат“ (2016),  „Никога повече сама“ (2017) „Щом поемеш дъх“ (2018).

Мери Хигинс Кларк е автор и на две детски книги, а нейни романи са адаптирани за игрални филми и телевизионни сериали. Печели престижни отличия, като например американската награда на името на Едгар Алън По, френската Голяма награда за литература, литературната награда на фестивала на американското кино в Довил.

Дълги години Мери Хигинс Кларк председателства организацията, в която членуват писатели в жанра на трилъра и криминалния роман.

Мери Хигинс Кларс е известна със следните цитати:

„Когато някой се отнася лошо с мен, той става жертва в следващата ми книга“

„Живей живота си така, сякаш ще загубиш всичко“

„Библиотеката е път към бъдещето – намерете своя“

Преди дни Мери Хигинс се отправи по своя път към небесата. На 31 януари тя напусна този свят на 92-годишна възраст.