Да си оближеш пръстите като на кино

По време на коледните и новогодишни празници телевизиите излъчват тематични филми. „Сам вкъщи” е вече традиция. За да разнообразим менюто ви през новата 2020 г., ви предлагаме няколко ястия, вдъхновени от филми.

 

Бьоф Бургиньон

Бьоф Бургиньон като в „Джули и Джулия” (2009) – биографичната комедия на режисьорката Нора Ефрон по едноименната книга на Джули Пауъл и автобиографията на известната готвачка Джулия Чайлд.

Това е класическо френско ястие, което върви с много вино, чесън и лук. Сервирайте го с варени или печени картофи и внимавайте да не го изгорите, както се случва във филма – Джули Пауъл заспива и яденето става на въглен.

 

Необходими продукти

3 супени лъжици олио

230 грама гъби (нарязани на четвъртинки, ако са големи)

1.5 килограма говеждо месо, нарязано на парчета

5 лентички бекон, нарязани на тънко

1 супена лъжица доматено пюре

2 супени лъжици брашно

3 чаши сухо червено вино

2 чаши пилешки бульон

1 дафинов лист

1 скилидка чесън, натрошена и обелена

4 моркова, обелени и нарязани на парчета

300 грама обелен перлен лук

1 супена лъжица масло

2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан на дребно (по желание)

сол и смлян черен пипер на вкус

 Начин на приготовление

Загрейте фурната до 350 градуса. В голяма дълбока тенджера с капак разтопете двете супени лъжици олио на средно висока температура. Добавете гъбите и ги запържете до покафеняване, около 10 минути. Прехвърлете в чиния. Поръсете щедро месото със сол и черен пипер и добавете 1 супена лъжица олио в тенджерата. На части запържете говеждото месо, по 2 до 3 минути (при необходимост се добавя 1 супена лъжица масло); прехвърлете в чиния. Изсипете мазнината от тенджерата, като обаче оставите малко – до една супена лъжица олио. Добавете бекона и го запържете до кафяво, около 5 минути. Добавете доматеното пюре и разбърквайте. След това сложете брашното и отново разбъркайте.

Върнете говеждото в тенджерата; добавете виното, бульона, дафиновия лист и чесъна. Изчакайте да кипне, след като похлупете тенджерата и я сложете във фурната за час и половина. Добавете морковите и лука, както и гъбите – но тях ги сложете 15 минути преди да изключите печката. Сложете маслото и разбъркайте, след това по желание поръсайте с магданоз.

 

Сос Болонезе

Помните ли „Добри момчета“ – американският криминален филм на Мартин Скорсезе? Създаден е по книгата „Умникът. Или животът на едно мафиотско семейство“ на Николас Пиледжи. За него Мартин Скорсезе получава Сребърен лъв за режисура през 1990 г. на кинофестивала във Венеция.

За мафиотите вечерята е важна част от хубавия живот. Поли (Пол Сорвино) реже чесъна с бръснач, Вини (Чарлз Скорсезе) прави доматен сос с три вида месо (и три глави лук), а Джони (Франк Пелегрино) пече пържоли. Но не отказват и паста със сос болонезе.

Необходими продукти

Основните съставки на сос Болонезе са бяло вино, мляко, домати и пилешки бульон.

А по-конкретно ще ви трябват:

2 супени лъжици безсолно масло;

2 супени лъжици зехтин;

90 грама панчета (вид бекон от традиционната италианска кухня – свински гърди, оваляни в сол и подправки);

150 грама рендосан жълт лук

150 грама рендосан морков

150 грама рендосана целина

500 грама кайма (за предпочитане контрафиле)

500 грама свинска кайма

3 супени лъжици и 1 чаена лъжичка доматено пюре

1 чаша сухо бяло вино

1 ¼ (1/4 e 60 грама) чаши пълномаслено мляко

5 стръка мащерка

2 дафинови листа

1 консерва цели обелени домати със сок

6 до 7 чаши пилешки бульон

сол и прясно смлян пипер

Начин на приготовление

Загрейте маслото и зехтина в голям съд на средно силен огън. Прибавете панчетата (бекона) и запържете до златисто. Добавете ситно нарязаните лук и целина, както и настъргания морков и разбърквайте често, докато започне да покафенява, около 10 минути (регулирайте температурата, за да стане постепенно).

Добавете каймата и гответе на среден огън, докато се запържи. Разбърквайте често, за не стане на бучки.

Добавете доматеното пюре и варете 1 минута, като разбърквате.

Сипете виното и разбърквайте 6 – 7 минути. След това добавете една чаша мляко и гответе, докато сместа намали обема си наполовина. Добавете стръкчетата мащерка и дафиновите листа, след това сипете доматите и бульона. Овкусете с 1 1/2 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер.

Сложете отново да се вари, след това намалете огъня до много слаб и гответе до готовност. Разбъркайте с останалото мляко и подправете със сол и черен пипер, по желание. Ако не сервирате соса веднага, оставете го напълно да се охлади, преди да го прехвърлите в друг съд и да го сложите в хладилника.

Ябълков пай

30 години след романтичната история „Когато Хари срещна Сали“ продължаваме да се възхищаваме на твърдия характер на героинята на Мег Райън – жена, която знае какво иска и е безапелационната, когато си дава поръчката на смаяната келнерка.

„Искам салата – специалитетът на готвача, както и ябълков пай по последния писък на модата. Да е затоплен, да няма сладолед отгоре, а отстрани. И искам ягоди вместо ванилия. Ако нямате – тогава не искам и сладолед – просто бита сметана, но домашна. Ако е готова, тогава не искам нищо.”

Ние ще оставим сладоледа и сметаната да ги добавите по ваш избор и ще ви предложим само рецепта за пая.

Необходими продукти

750 грама брашно

250 грама масло

250 грама маргарин

200 грама захар

1 брой жълтък (суров)

2-3 лъжици сметана, евентуално кисело мляко

2 кг ябълки

15 ягоди

250 грама захар

половин пакетче канела

галета

Начин на приготовление

Маслото, брашното, маргаринът, захарта, жълтъкът и сметаната се омесват до получаване на меко тесто, което се разделя на две части.

Едната част се разстила върху тавата, която е покрита с хартия, и отгоре се наръсва с малко галета и се нанася плънката – рендосаните ябълки, нарязаните ягоди, захарта и канелата.

Плънката се покрива с втората част от тестото.

Пече се 50 минути при 200 градуса температура. Поднася се топъл.

 

 Пържени чушки

„Беше паднал мрак и декемврийският вятър фучеше из малката улица. Сони не се страхуваше да излезе навън в нощта. И осемте къщи бяха собственост на дон Корлеоне. Първите две от двете страни в началото на уличката бяха наети от Домашните им прислужници с техните, семейства и от самотници — неженени мъже, които живееха в приземните апартаменти. От другите шест, които образуваха останалата част на полукръга, една се заемаше от Том Хейгън и семейството му, друга — от Сони, а най-малката и най-незабележителната — от самия дон Корлеоне. …И осемте къщи бяха снабдени с прожектори, които къпеха в светлина пространството около тях и правеха невъзможно незабелязаното проникване вътре. Сони пресече улицата и влезе в къщата на баща си, като използва собствения си ключ. Той извика:

— Мамо, къде си? — и майка му излезе от кухнята. След нея дойде миризмата на пържени чушки.”

Веднага се сетихте нали? Този пасаж е от публикувания преди 50 години роман – бестселър „Кръстникът” на Марио Пузо, по който е създаден обралият три награди „Оскар” едноименен филм на Франсис Форд Копола. Макар че вероятно свързвате образа на госпожа Корлеоне със сватбеното тържество, на което пее Luna Mezz’O Mare. Но който пее, по-вкусно готви.

Ето и нашата рецепта:

Необходими продукти  

1.300 кг пресни чушки

150 мл зехтин (все пак дон Корлеоне е най-големият вносител на италиански зехтин в Щатите)

1 глава чесън

половинка връзка магданоз

черен пипер, сол и оцет на вкус

Начин на приготовление

Чушките се измиват и се подсушават. Пържат се в зехтина, докато омекнат, и се нареждат в чиния. Заливат се със смес от счукания чесън, дребно нарязания магданоз, зехтина, в който са изпържени. Добавят се на вкус и оцетът, солта и черният пипер. В „Кръстникът” Сони си прави сандвич с пържените чушки, та по желание може да консумирате с препечена филийка.

Картофено пюре

В „Двете кули” – вторият филм от трилогията „Властелинът на пръстените“ уморeният и гладен Самознай Майтапер (Шон Астин) – хобитът, приятел от детинство на Фродо Бегинс – има една мисъл в главата си „тейтърс“. Когато го питат какво всъщност е това, той отговаря: „Кар-то-фи! Сварете ги, смачкайте ги, направете ги на пюре”.

Затова да запретнем ръкави.

Необходими продукти 

500 грама картофи

3 кафени чашки прясно мляко

20 грама краве масло

сол на вкус

копър по избор

Начин на приготовление

Картофите се измиват и се обелват. Нарязват се, заливат се с вода и се варят при умерена температура. Преди да са напълно сварени, се отстраняват от нагревателната площ. Отцеждат се от водата и се пресоват. Заливат се с горещото прясно мляко, като докато това се прави, постоянно се бъркат. Посоляват се и се разбиват заедно с кравето масло, докато се получи гладко пюре.

 

До момента на поднасянето пюрето се съхранява в неокисляем съд на водна баня. По желание може отгоре да се поръси с копър.