Да различиш брилянт с просто око

Австралийският бижутер Даниел Анания споделя как без специални прибори да различим истинските брилянти от синтетичните минерали – фианити.

За сравнение Анания представя снимка с два годежни пръстена – единият с брилянт и тегло 1 карат на стойност около 8 хил. долара, а другият – с фианит със същата маса (на стойност около 350 долара). И двата камъка са с еднаква класическа шлифовка.

Бижутерът съветва да се обърне внимание на теглото на обкова – ако той е прекалено лек, най-вероятно не е изработен от злато или платина, а от сребро, което не може използва за „рамкиране“ на големи брилянти.

Добре е по-неопитните купувачи да си носят, или да поискат от продавача обикновена лупа с десеткратно увеличение, която позволява да се забележат детайли, характерни за естествените камъни. С нейна помощ може да се види и лазерно гравирания  номер, който сега се нанася на страничния тесен ръб на повечето брилянти. Номерът пък трябва да съвпада с номера на сертификата, издаден при покупката на скъпоценния камък.