Да отседнеш в оазис на изкуството

Представяме ви хотели със собствени арт колекции.

Случва се лобито на определен европейски хотел да се окаже истински сандък със съкровища, по-точно с произведения на изкуството, за каквито някои музеи могат само да мечтаят. Например колекцията на хотел The Dolder Grand е смятана за най-добрата в Цюрих и се оценява на 45 млн. швейцарски франка, Waldorf Astoria в Рим привлича с картини на Анди Уорхол и Робърт Инидиана.

 

The Dolder Grand, Цюрих

Гостите на The Dolder Grand получават  таблет с пътеводител за цялата колекция на хотела. „Голямото ретроспективно платно“ на Анди Уорхол украсява бара на хотела. Гостите виждат произведения на изкуството буквално на всяка крачка – например скулптура на Ники дьо Сен-Фал, украсяваща терасата, или картини на Салвадор Дали и дори скулптури на Жоан Миро и Кийт Харинг. В Цюрих има около 50 музея, но именно хотелската сбирка от скулптури е смятана за най-добрата. The Dolder Grand, както и колекцията му са собственост на финансиста Урс Шварценбах и се оценява на 45 млн. швейцарски франка.

 

Le Negresco, Ница

Le Negresco е квинтесенцията на френския живот. Хотелът разполага с колекция от 6 хиляди произведения на изкуството. Сред тях са „Жълтата Нана“ на Ники дьо Сен-Фал, разположена в центъра на Кралската зала на Le Negresco. Нейните ярки и пищни форми се открояват по невероятен начин в класическия интериор на хотела. Във Версайската зала е представен портрет на Людовик Четиринадесети. Точно такива потрети има само в Лувъра и във Версай.

 

 

Das Tyrol, Виена

Собственичката (от 1999-а) на бутиковия хотел Das Tyrol Хелена Рамсбахер е политик, хотелиер и страстен колекционер на изкуство, особено на съвременни виенски художници, и на обувки Prada. И с удоволствие демонстрира сбирките си на своите гости. Колекцията от произведения на изкуството на Рамсбахер би могла да бъде комплимент за всяка галерия в Европа – в нея присъстват и релизмът на Бернард Амерер и абстрактните композиции на Лорета Статс и ироничните конструкции на Елке Хуал, включително „Вегетарианката“, нещо като племенна африканска скулптура с корем – аквариум, натъпкан със зеленчуци. Хотелът не случайно е разположен в квартала на музеите във Виена.

 

Waldorf Astoria Rome Cavalieri

Astoria Waldorf e разположен на хълма Монте Марио, а на арт колекцията му би могъл да завиди дори Ватиканът. Предполагаемата й стойност е 700 млн. долара. Паркът на хълма, хотелът и колекцията са собственост на Анджело Гуидо Теруци, генуезкия „крал на никела“. В колекцията фигурират над хилада експоната от ХІV до ХХ век – от балетни костюми на Рудолф Нуреев до стъкло на Емил Гале. Във фоайето има триптих на Джовани Батиста Тиеполо и гоблени на Бове от ХVІІ век. В луксозните апартаменти – картини на Анди Уорхол и Робърт Индиана. За всеки предмет от интериора, за всяка картина и скрин в хотела може да се разкаже цяла история, достойна за най-добрите музеи в Европа.