Да изпратим лятото в добър ресторант край морето

Есента е подходящо време да отидем до морето, за да изпратим лятото. И заедно с това да изследваме кухнята на някои най-добрите ресторанти в света.

 

Nikki, Сен Тропе

Най-известният плажен клуб в света Nikki отбелязва края на сезона с нов дизайн в бохемски стил: дърво, плетени мебели, бели възглавници на диваните и музика във въздуха. Дългите общи маси са изключително подходящи  за семейства и големи приятелски компании, особено ако някой от поканените готвачи, отличени със зведи на Мишлен, приговя храната.

 

La Merenda, Ница

Лечебният въздух на Ница, улиците, напоени с история и блестящото море са еднакво привлекателни и за студенти, и за милиардери. Но възторзите са си възторзи, а на обяд човек трябва да се храни. Най-доброто място да опитате говеждо рагу а ла нисоаз или пълнени цветове от  тиквички  е микроскопичният ресторант La Merenda. В него няма телефон, не приемат кредитни карти, менюто е написано на ръка върху черна дъска, а гостите седят на мънички табуретки  лакът до лакът. За това пък традиционните местни ястия се приготвят от великолепния кулинар Доминик Льо Станк и са най-добрата храна, която може да намерите в града.

 

Radio, Ибиса

Есента на остров Ибиса е прекрасна и топла. Все пак това не е нито времето, нито мястото за семейна почивка с деца. Но ако вече сте там си струва да знаете, че на покрива на хотел Me Ibiza може да се насладите на най-красивите залези и на най-добрата средиземноморска кухня. В бар Radio с изглед към морето сервират великолепни коктейли и ястия от ексклузивното меню на шеф готвача от Андалусия – Анхел Леон.

През този сезон бугенвилията цъфти на бис, слънцето не изгаря толкова безпощадно, а океанът е непредсказуем. Сега е моментът да разнообразите спокойните дни на плажа с пътуване от най-популярната курортна зона Алхавра до столицата на Португалия, където има какво да се види. Например новият ресторант Za’Atar на най-известния готвач в страната Хосе Авилес, открит в сътрудничество с колегата му Жое Барза. Традиционният ливански ресторант е кръстен на смес от сухи ароматни билки и подправки, популярна в Близкия Изток. В чиниите царува симфония от ливански вкусове и аромати в модерен аранжимент. Малките мезета и ястията на скара са в основата на живописната и изобилна кухня.