César 2020: Феминизъм, скандали и един поляк

По всичко изглежда, че и френският еквивалент на филмовите награди „Оскар“, които ще се състоят в петък (28 февруари) в Париж, няма да минат без напрежение и ядове. Става дума за скандалния френско-полски режисьор Роман Полански и новата тънка граница между феминизма, морала и изкуството.

 

Петъчната церемония по връчването на престижните френски награди за заслуги в киноиндустрията ще се проведе в парижката концертна зала „Плейел“. Водещ на церемонията ще бъде френската актриса и комик Флоренс Форести. Тя е една от малцината, чиято позиция не се промени, след като целият съвет на Académie des Césars си подаде оставката поради многобройните оплаквания от феминистки движения, политици, министри и личности от филмовата индустрия.

Ябълката на раздора е не кой и да е, а проблемният режисьор Роман Полански. От 1978 г. насам той е персона нон грата в Съединените щати, след като бе обвинен за изнасилването на 13-годишната Саманта Гейли.

Саманта Гейли и Роман Полански.

Лентата „Офицер и шпионин“ на Полански, която разказва за историческата афера „Драйфус“, е най-номинираният визуален разказ на тазгодишните награди „Сезар“ – цели 12 номинации. Но заради нестихващите скандали около него, самият режисьор не удостои публиката с присъствието си по време на миналогодишния Венециански филмов фестивал, въпреки че творбата му спечели две награди – „Голямата награда на журито“ и „Зелената капка на Венецианския филмов фестивал“.

Допълнителното напрежение идва и от друг много номиниран филм – „Портрет на едно момиче в пламъци“ на Селин Шиама, чиято главна героиня е изиграна от французойката Адел Хенел. Тя сподели в интервю през 2019 г., че също била изнасилена на млади години, но от друг режисьор – Кристоф Руджа. Впрочем Селин Шиама и целият ѝ екип съобщиха, че задължително ще присъстват, за да подкрепят всички пострадали жени, станали жертва на сексуален тормоз в кинематографските среди.

Адел Хенел.

Разграничаването на човека Полански от твореца Полански е като плюнка в лицето на всички жертви. Това означава, че изнасилването на жени не е толкова лошо.“ – предупреди Адел Хенел Académie des Césars, след като академията обяви, че няма да заема „морални позиции“ както направи Венецианският филмов фестивал. Хенел обясни, че за разлика от Америка, Франция е закъсняла много с феминисткото движение #MeToo, което бе създадено срещу Харви Уайнстийн. Не е тайна, че в Новия свят политиката, и най-вече феминизмът, отдавна са засегнали всички сфери на живота  – особено изкуството.

Гневното писмо на Дружеството на френските кинодейци към Académie des Césars.

Така че, чрез отворено писмо на 11-ти февруари, повече от 200 актьори, продуценти и директори от Дружеството на френските кинодейци се обявиха срещу „дисфункцията“ в академията, „непрозрачността“ на нейните сметки и липсата на адекватни промени, което доведе до масово подаване на оставки от страна на Académie des Césars три дни по-късно. Писмото бе публикувано в няколко социални мрежи и френския вестник Le Monde.

Писмото бе публикувано и в Le Monde.

По всичко изглежда, че проблемите и плакатите с надписи като „Изнасилвански донесе срам на César“ няма скоро да спрат, въпреки че самият Роман Полански отказа да присъства по време на 45-то издание на наградите „Сезар“.

 

А на нас ни остава само да гадаем как ще протече утрешната културна вечер във френската столица…