Бутилираната вода има срок на годност: защо това е важно

Повечето хора винаги имат под ръка  няколко бутилки с вода. И сега, по време на карантината, свързана с COVID-19, мнозина се запасяват с бутилирана вода, за да са сигурни, че ще им стигне за дълго време. Оказва се, обаче, че всъщност водата в бутилките не може да се съхранява вечно, защото има срок на годност.

 

Кога за последен път сте проверявали срока на годност на водата в бутилките. Да, тя има срок на годност. И макар че причината, поради която месото или млечните продукти имат срок на годност е съвсем очевидна, може да се изненадате, че върху бутилираната вода също е отбелязана датата, до която тя е годна за консумация.

Всъщност се оказва, че трябва да се тревожим не за качеството на водата, а за пластмасата, в която е опакована. Обикновено производителите използват полиетилен терефталат (ПЕТ) за малките бутилки и полиетилен с по-висока плътност – (HDPE).

По думите на Ейми Лий Мърси, експерт по здравословен начин на живот и автор на бестселъри, тези пластмаси „взаимодействат с течността, особено когато бутилката е подложена на въздействието на топлина, включително на слънчева светлина”. Токсините, съдържащи се в пластмасовия материал проникват във водата.

Това не само влияе на вкуса на водата, но може да създаде сериозни опасности за здравето. Отделяните от пластмасата вещества нарушават работата на ендокринната система, предизвикват заболявания на репродуктивната система, различни видове рак, неврологични проблеми и нанасят ущърб на имунитета. Пластмасата може също да предизвика натрупване на миризми и други неприятни примеси във водата.

Но как срокът на годност ни защитава от тези рискове? „Много компании за производство на бутилирана вода поставят на тях стандартния срок на годност от две години”, казва Мърси, но признава, че това е твърде произволно число. Няма научен метод за точно прогнозиране кога водата в бутилката вече няма да е годна за пиене, но „от само себе си се разбира, че колкото по-дълго време бутилката е в обръщение, толкова по-голяма е вероятността, тя да бъде подложена на нагряване или да започне да се разваля”.

По думите на експерта, качеството на водата може да зависи от няколко фактора. „Дори съвсем нова пластмасова бутилка, която се е намирала с часове в нагрято средство за транспортиране, може да отдели токсични съединения във водата. И това може да се случи още при първата доставка до магазина”, казва Мърси.

Но, по правило, употребата на бутилирана вода е безопасна за здравето, ако я пиете скоро след покупката, не подлагате бутилката на продължително въздействие на висока температура, не я държите близо до битова химия и я съхранявате в хладилника след отварянето ѝ.