Британски музей се притеснява за планирана изложба, посветена на Иран

Тристрам Хънт, директорът на Музея на Виктория и Алберт (известен като V&A) в централната част на Лондон, призова международната общност да реагира на заплахите на американския президент Доналд Тръмп, че ще атакува културни обекти в Иран.

 

Джамия в Исфахан.

Припомняме, че Тръмп заплаши, че ще изравни със земята културни центрове като Исфахан и Персеполис. Исфахан е известен с ръчните си занаяти и университети, а Персеполис, където някога е била една от столиците на Персийската империя, през 1979 г. влиза в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Персеполис.

Епископът на Църквата на Англия в Лъфбъроу – Гулнар Френсис, преместила се във Великобритания заради Иранската революция, обяви, че много преди възхода на западната цивилизация, Иран е допринасял за световната култура с откритията си в сферата на медицината, архитектурата, поезията, философията и литературата.

Но културата е важен коз, използван и в големи, и малки политически битки, водени най-вече от популисти и шовинисти, коментират от TheArtNewspaper.

Припомняйки малките битки, не можем да пропуснем уволнението на директора на Националната галерия в Прага  – чешкият министър на културата Антонин Станек взе главата му в резултат на политическа чистка. В Бразилия президентът Жаир Болсонаро е сочен за отговорен за постоянното атакуване на културни обекти с местно значение в Амазония.

Университетите в индийската столица Делхи често са нападани от крайнодесни вандали.

Но никъде по света през последните години не са били нанасяни такива поражения върху културата, както в Близкия Изток. След като Ислямска държава унищожи важни обекти на християнското културно наследство в Ирак и Сирия, президентите Башар Асад и Владимир Путин нямаха особени угризения да бомбардират Алепо и Мосул.

Томас Кембъл от Музея за изящни изкуства в Сан Франциско реагира на заплахите на американския президент с коментар в „Туитър“: „Очаквахме повече от САЩ – когато президентът ни, напук на всякакви ценности, призовава за разрушителни атаки срещу културни обекти, трябва да се реагира бързо и енергично“.

Заплахите на президента Тръмп влизат в противоречие както с Хагската конвенция за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт от 1954 г., така и с протокола към Женевските конвенции от 1949 г. и 1977 година. Предполага се, че тези документи стъпват на специален кодекс от 1863 г., имащ силата на закон, след като е подписан от Ейбрахам Линкълн. В него изрично се забранява на участниците в Американската гражданска война да нападат „класически произведения на изкуството, библиотеки и други ценни сбирки и обекти“.

А онези от вас, които са гледали филма „Пазители на наследството“, продуциран от Джордж Клуни през 2014 г., са наясно, че опазването на културните ценности е част от американската идентичност след Втората световна война.

Ето защо не е учудващо, че редица културни институции в Съединените щати – от Музея „Метрополитън“ в Ню Йорк до Американския археологически институт – решително осъдиха заплахите, идващи от Белия дом. Сега е ред на политиците от международната сцена да направят същото.

Към момента най-притеснен в арт средите е Тристрам Хънт, директорът на Музея на Виктория и Алберт. Той вече е получил запитвания дали има намерение да се откаже от планираната за октомври голяма иранска изложба „Епичен Иран“. По план е предвидено тя да бъде открита на 17 октомври 2020 г. и да продължи до 4 април 2021 година. Тя ще бъде организирана съвместно с фондацията „Иранско наследство“ и с Sarikhani Collection. Това е най-голямата изложба, посветена на Иран, която ще бъде показана във Великобритания за последните 90 години. В нея ще бъдат изложени 300 артефакти, сред които има и такива с 5-хилядолетна история.

Килимът от Ардабил.

Посетителите ще могат да видят сафавидска керамика, както и безценния килим от Ардабил от XVI век. Това е най-старият датиран килим в света, закупен от музея за 2000 паунда през 1893 година. За да не избледнеят цветовете му, ще го изложат само за 10 минути на всеки половин час.

Директорът на Музея на Виктория и Алберт Тристрам Хънт.

Иначе онова, което притеснява Тристрам Хънт, е дали някой от спонсорите на „Епичен Иран“ няма да се оттегли.

Епископ Гулнар Френсис.

Епископът на Лъфбъроу го окуражава, че все пак има надежда Иран и Америка да забравят за принципите на отмъщение и да почерпят опит от най-добрите традиции на Изтока и Запада –от иранската поезия и от преклонилите се пред детенцето Исус в пещерата трима мъдреци от Изтока.