Boucheron създаде ода за природата

В бижутерската къща Boucheron, създадена през 1858-а от Фредерик Бушерон, вече четири поколения изработват украшения, на които е съдено да се превърнат в класика на утрешния ден. В чест на 160-годишния юбилей брандът представи новата си колекция Nature Triomphante, истинска ода за природата, която вдъхновява майсторите на марката още от  ХІХ век.Колекцията е разделена условно на три части: Naturaliste, посветена на архивите на къщата и нетрадиционните бижутерски форми, Surrealist, изразяваща буйната фантазия на творческия директор на Boucheron Клер Шуан и Alchemist, която включва девет пръстена във формата на цветя, за чието създаване за пръв път са използвани истински листенца от цветя.

Първата част – Naturaliste обединява богатото наследство на бранда с иновационните бижутерски разработки. Един от най-ярките примери за това е колието Lierre Givre във формата на бръшлян, ключов елемент в колекцията. Когато Фредерик Бушерон открил първия си магазин в арката на Пале Роял, точно срещу Лувъра, бил очарован от дивия бръшлян. Растението безразборно обгръщало всеки сантиметър от сградата и контрастирало с „опитомените“ растения в градината на Тюйлери. При създаването на колието е използвана технологията на сканирането – традиционният ескиз е заменен от жива клонка бръшлян. Сканираната версия е „преведена“ на бижутерски език с помощта на титан и 14 хил. брилянта  и „оживява“ чрез подвижното прикрепване на всяко от листчетата, което ги кара да трептят, сякаш милвани от лек бриз. Първата част на колекцията включва и други, не по-малко уникални украшения „копирани“ от живата природа като брошката Fleur De Pluie от бяло злато, планински кристал и диаманти, и колието Fleur De Nuit, изработен с мъниста от танзанит и централен брилянт от 1.59 карата.

Втората част – Surrealist, продължава основната тематика на колекцията Nature Triomphante, но много по-смело, отстъпвайки от дословната интерпретация на растенията и цветята. Колието Nuage De Fleurs, например, е изработено във формата на пищна яка от розово злато, седеф и брилянти, а Fleur Graphique с колумбийски изумруд от 5.65 карата е нещо повече от колие, защото цветето може да бъде отделено и да се носи като брошка.

За създаването на последната и най-неочаквана част на Nature Triomphante, състояща се от девет пръстена във формата на цветя – Alchemist, творческият директор на Boucheron кани флористката Клер Бук. Заедно с бижутерите на бранда тя сканира и стабилизира нежните пъпки на анемонии, виолетки, хортензии и божури, без да използва пигменти и химически компоненти, за да запази естествените им оттенъци, създадени от природата. След това листенцата за залепени внимателно върху титан, без да се поврежда изтънчената им текстура. Процесът на на създаване на неувяхващите цветове се оказал толкова трудоемък, че крайната му стойност надхвърля цената на скъпоценните камъни, с които са декорирани:  виолетови сапфири тежащи 5.99 и 7.29 карата, розовият падпараджа сапфир – 4.16 карата, гранатите от 3.35 и 9.78 карата, турмалинът от 3.99 карата, индиголитът от 8.7 карата, императорския топаз от 8.18 карата и брилянтите.

Технологията на „копиране“ на живи цветя и растения открива нова страница в историята на бижутерията. Естествените обеми и оттенъци, взети от природата, не просто вдъхновяват майсторите, а се превръщат в част от неповторими, високо художествени украшения.