BMW представи новото X6

Топ версията на крос-купето получи 4.4-литров V8 с 530 конски сили

Германският производител BMW официално представи новото поколение на кросоувъра X6. Както X5, така и неговата купеобразна версия ще се произвеждат в завода в Спартенбърг (САЩ), а продажбите в Европа ще започнат през ноември тази година. Автомобилът е малко по-дълъг и по-широк от предшественика си, но височината му не се е променила. Въпреки спортния си силует, крос-купето е достатъчно практично, като при свалени задни седалки обемът на багажника се увеличава от стандартните 580 до 1530 литра.

На външен вид новото Х6 се отличава по увеличените „ноздри“ на решетката радиатора, които имат и осветление. Ако тази опция бъде поръчана, те се задействат при отваряне и затваряне на автомобила. Предлагат се и лазерни фарове, които осветяват пътя на 500 метра, като тази оптика е с X-образни сини елементи. За модела са достъпни варианти xLine и M Sport, които се отличават със специални детайли в екстериора. В началото на продажбите моделът ще се предлага с избор от 4 двигателя – два бензинови и два дизелови. Теса представени от 3.0-литров с 265 к.с. за версията xDrive30d, както и от 3.0-литров с 4 турбини, развиващ 400 к.с., за версията M50d.

Бензиновият е 3.0-литров с 340 к.с. за варианта Drive40i. А най-мощната модификация до излизането на BMW X6 M ще бъде M50i, която не се предлагаше при предишното поколения. Тя разчита на 4.4-литров V8 с мощност 530 конски сили. Този мотор дебютира при новото BMW 8-Series. Всички мотори отговарят на екологичния стандарт Euro 6d-Temp, като се съчетават единствено с 8-степенна автоматична скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела xDrive от ново поколение. Тя предава по-голяма част от тягата на задната ос. Като опция се предлага блокировка на задния диференциал с електронно управление.В базовото оборудване на крос-купето попадат адаптивно окачване, а като опция се предлага М-шаси с адаптивно кормилно управление и активни стабилизатори. Може да се поръча и пневматично окачване, при която пътният просвет се променя до 80 милиметра. За версиите без М-опции е достъпен всъдеходен пакет с 4 режима (пясък, сняг, чакъл и камъни) на работа на системата xDrive, на двигателя, на скоростната кутия и на ESP.

Салонът на новото X6 е в стила на последните модели на BMW – Live Cockpit Professional с 12.3-инчов цифров панел и последно поколение на мултимедийна система с гласово управление. Базовата версия е с кожен интериор, който може да бъде заменен по желание на клиента. Естествено, крос-купето разполага с огромен брой системи за активна безопасност и асистенти на водача. А като опции се предлагат 4-зонов климатик, седалки с масаж, панорамен покрив, вграден ароматизатор и акустична система Bowers & Wilkins.