BMW E46 GTR – e топ версията за спортното купе

За да подчертае спортните възможности на новата серия E46 M3, BMW създаде нова конкурентна версия, която да се състезава в американската серия Le Mans (ALMS) от началото на сезон 2001.

 

Опитът с предишни състезателни автомобили на M3 обаче показа, че редовият 6-цилиндров двигател, използван в пътната версия на M3, няма да осигури подходяща основа за състезателен автомобил, въпреки че работи толкова добре в стандартното BMW М-Power E46.

Вместо това инженерите на BMW Motorsport решиха да създадат компактен и лек V8 двигател с нова геометрия, за да захранват новия M3 GTR. Това е изцяло нова алуминиева конструкция на блокът на моторът, която се отличава с ъгъл от 90 ° и се измества малко под четири литра. Със задължителните ограничители на мощността, той произвежда около 500 к.с., според BMW. Новият двигател, с кодово име P60, беше прикачен към шестстепенна последователна скоростна кутия.

Едно от предимствата на използването на значително по-късия двигател е, че пред V8 има допълнително пространство за монтиране на радиаторите под такъв ъгъл, че въздухът да може да се изпуска през капака на двигателя и да не се налага да преминава през самия двигател. По-нататъшните промени включват агресивен аеродинамичен пакет с дълбок преден въздухозаборник и голям заден спойлер. Всички тези компоненти са изработени от екзотични композитни материали, за да се намали теглото до регулаторния минимум.

За да може автомобилът да бъде максиламно лимитиран, BMW обяви серийно производство на версията Strassen или Road Version. Най-важното е, че тя също така разполага с V8 двигател, който не беше открит в никое друго производство на BMW преди това. За да стане по-използваем на пътя, състезателният двигател беше ограничен, но продължава да генерира до 400 конски сили. M3 GTR също се отличава с изцяло тапициран интериор от алкантара и карбонови орнаменти по избор на клиента, но запазва много от съставните компоненти на състезателните автомобили. Ограничена само до 10 бройки, версията Strassen струва 250 000 евро.