Бивши нелегални емигранти сред звездите в САЩ

Световно известният кинолог Сезар Милан се появи през 2018-а в чата Red Table Talk на актрисата Джада Пинкет Смит във Facebook и разказа откровено за своето пътешествие до Съединените щати.

 

На 21 години, с всичко на всичко сто долара в джоба, Милан пресича незаконно американската граница, преминавайки от Мексико в Калифорния и намира първата си работа – да чисти кучешки колиби и да разхожда домашни питомци.

В края на краищата неговата отдавнашна приятелка Джада Пинкет Смит му казва, че трябва да научи английски, ако иска някога да се озове в телевизия. Милан това и прави. Днес той е международна звезда със собствено телевизионно предаване – The Dog Whisperer. „Знам, че наруших граничните правила, – каза той пред Джада. – Но това беше заради мечтата ми”.

През 2009-а, 18 години след незаконното си влизане в САЩ, Милан официално става американски гражданин.

Но преуспелият кинолог далеч не е единствената прочута личност, нарушила закона пристигайки в Щатите. Има много примери за това, как вече известни хора са преминали границата нелегално или са нарушили имиграционния закон, преди да станат граждани на САЩ.

 

Арнолд Шварценегер

Културистът, филмова звезда и бивш губернатор на Калифорния има завладяващ живот, но в началото на американската си кариера Шварценегер нарушава имиграционните правила.

Идвайки в САЩ от родната си Австрия в края на 60-те години на ХХ век, той получава виза, позволяваща му да работи само като културист. За да печели повече пари, Шварценегер си намира работа като зидар. Ако се беше разкрило, че работи на две места, това би било достатъчно, за депортирането на бъдещата суперзвезда.

Той става постоянен жител на САЩ през 1974 г. и американски гражданин през 1983 година.

 

Салма Хайек

Номинираната за Оскар звезда директно призна, че е била в САЩ нелегално за кратък период от време (без да разкрива кога е станало това).

В интервю за испанско списание мексиканската актриса заяви, че е просрочила визата си несъзнателно. „Бях нелегален имигрант в САЩ, – каза тя. – Беше за кратък период от време, но се случи”. Хайек решава проблема по най-простия начин – напуска страната за няколко дни и кандидатства за издаване на нова виза.

След като живее в САЩ повече от 20 години, през 2013-а получава американско гражданство.

 

Майкъл Джей Фокс

 

Нима добродушният канадец е преминал незаконно границата на САЩ? Истината е, че е бил нелегален за известно време. Когато в началото на кариерата си влиза за пръв в Съединените щати през 1979-а, работната му виза все още не е готова, така че технически той не би трябвало да премине границата.

В автобиографията си „Lucky Man: A Memoir” от 2010-а, актьорът пише, че бил много изнервен при приближаването на границата, но я преминал без никакви проблеми.

В момента Майкъл Джей Фокс притежава двойно канадско-американско гражданство и живее в Манхатън, Ню Йорк.

 

Шарлиз Терон

Актрисата заяви, че е била депортирана от Съединените щати на 19-годишна възраст.  Носителката на „Оскар” от Южна Африка била изгонена от САЩ, след като филм за Куба, който продуцирала и финансирала, бил квалифициран като непатриотичен и опустошителен за Америка, пише One India.

Инцидентът я накарал да осъзнае, че ще трябва да стане американска гражданка, преди да може да протестира срещу политиката, войната или нарушенията на човешките права на американска земя.

„Продуцирах и финансирах документален филм, наречен „Източно от Хавана“ в Куба. Но той беше смятан за непатриотичен тук в Америка, а аз бях депортирана, когато бях на 19 “, казва актрисата. По-късно й е позволено да се върне в САЩ.

Терон получава американско гражданство през 2007-а., когато е на 32 години.