Бивша съпруга иска от руски олигарх 6.3 млрд. долара

Бившата съпруга на руския милиардер Владимир Потанин – Наталия, се е обърнала към Висшия съд в Лондон с иск за подялба на имуществото, съобщават източници на The Daily Telegraph. Изданието определя това дело като най-големият процес свързан с развод, който някога е гледан в британските съдилища.

Според вестника живеещата в Лондон Наталия Потанина разчита да получи от екс съпруга си 5.8 млрд. паунда (6.3 млрд. долара). Същата сума посочва и The Times. При съставянето на рейтинга си на най-богатите руски бизнесмени за 2019-а, списание Forbes оцени състоянието на Владимир Потанин на 18.1 млрд. долара.

По данни на The Daily Telegraph, Потанина е наела кралския адвокат Чарлз Хауърд да представлява инетресите й. На свой ред Потанин се е обърнал към Фиона Шекълтън, известна с прозвището „Стоманената магнолия“, която е смятана за един от най-добрите адвокати по бракоразводни  дела във Великобритания. По-рано е представлявала интересите на Пол Макартни и принца на Уелс. Сега Шекълтън защитава интересите на принцеса Хайя бинт ал Хусейн в нейния спор със съпруга й Мохамед бин Рашид ал Мактум, шейх на Дубай. Година по-рано Шекълтън успя да се пребори за 453 млн. паунда в полза на бившата съпруга на друг участник в списъка на Forbes – Фархад Ахмедов. Този бракоразводен процес беше най-скъпият във Великобритания.

„Британските бракоразводни съдилища са се превърнали в обичайно бойно поле за руските олигарси и техните жени, но сега рекордът ще бъде счупен“, пише Тhe Times.

Наталия и Владимир Потанин са женени от 1983 г., а през 2013-а милиардерът подаде документи за развод. Съдът в Москва установи, че бракът се е разпаднал фактически още през 2007-а и през февруари 2014-а го разтрогна официално. Магистратите задължиха Потанин да превежда по сметките на бившата си съпруга 25% процента от своите приходи за издръжка на техния непълнолетен по онова време син.

Потанина поиска от московски съд да признае правото й на 50 на сто от дяловете на Потанин в „Норникел“ и „Интеррос“, но загуби. Тя заведе съдебен процес и в Кипър, но магистратите в Лимасол решиха, че претенциите върху имуществото на бизнесмена трябва да се разглеждат в Русия.